Hlavní obsah

Studenti uspořádají festival Jeden svět ve škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupiny aktivních středoškoláků pořádají třetím rokem projekce dokumentů z festivalu Jeden svět, specializovaného na snímky o lidských právech. Zájem o promítání vedl studenty k myšlence uspořádat festival. Na Gymnáziu Elišky Krásnohorské v Ohradní ulici v Praze se konal poprvé loni, druhý ročník se uskuteční od 19. do 21. prosince.

Článek

"Na programu nebudou pouze filmy dokumentární, neboť vedle vybraných titulů festivalu Jeden svět čerpali studenti také z archivu festivalů Anifest, Ekofilm a Famufest," řekla Martina Makowetzová z projektu Jeden svět na školách. Podle ní budou uvedeny i večerníčky a několik filmů hraných.

"Návštěvou festival podpoří zajímaví hosté, jako například Zdeněk Svěrák, režisér Steve Lichtag a socioložka Jiřina Šiklová, s nimiž se studenti setkají po projekcích na debatách," uvedla. Filmové kluby vznikly v úzké spolupráci s koordinátory projektu Jeden svět na školách.

"Studenti mají organizaci ve své režii a projekce doplňují diskusemi a workshopy přibližujícími specifika odlišných kultur a národů. Letošní festival bude pestrý, nejvýraznějším tématem bude období komunistického Československa," dodala Makowetzová.

Od 19. do 21. prosince se na gymnáziu v Ohradní bude promítat vždy od 08:00 do 14:00. V deseti místnostech se uskuteční stovka projekcí zaměřených také na ekologii, rozvojovou pomoc, krizové oblasti světa a problematiku drogových závislostí.

Projekt společnosti Člověk v tísni Jeden svět na školách skončil 30. listopadu. Měl podtitul Příběhy bezpráví - komunistické Československo a během jednoho měsíce se ho zúčastnilo celkem 350 středních a základních škol. Dokumentární snímky vidělo na 30 000 žáků a studentů, mezi něž přišlo na 250 pamětníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival jeden svět se koná posedmé

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, který pořádá společnost Člověk v tísni, byl ve středu slavnostně zahájen...

Jeden svět zakončilo udělení cen

Festival filmů s humanitární tematikou Jeden svět ve středu večer zakončilo slavnostní předání cen ve velkém sále Městské knihovny. Cenu za nejlepší film...

Výběr článků

Načítám