Hlavní obsah

V Ordinaci nebude svatba ani pohřeb, slibuje autorka seriálu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, co čeká a nečeká postavy ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, jak se píše seriál pro Novu a jak se (ne)vyhýbat klišé, mluvila s Novinkami scénáristka Lucie Konečná.

Článek

Jak se člověku přihodí, že píše seriál pro Novu?

Na FAMU jsem měla takové ideály, že budu psát jen pro ČT, že budu taková ta chytrá a inteligentní autorka, co se nikdy nezaprodá komerci (smích). Pak mě ale oslovila Magdaléna Turnovská, se kterou jsem spolupracovala už v ČT, a nabídla mi, abych se na NOVĚ zúčastnila konkursu na seriál. Nelituju.

Takový seriál píšete sama, nebo je tým scénáristů jako v Hollywoodu?

Zpočátku jsem psala sama, ale na 34 dílů bych musela mít víc času. Teď už víme, že seriál bude mít celkem 86 dílů a píšeme ho čtyři. Pracuju deset až dvanáct hodin denně, o víkendech i šestnáct. A to se ještě jedna paní ptala, jestli by nemohli dávat seriál i v pátek. Víkend bez doktora Šebka je prý k nepřežití.

Máte vůbec možnost dát seriálu jednotící myšlenku či pointu, když nevíte, kolik bude mít dílů? 

No jasně. Známe linie, postavy, zápletky. Bez toho by žádný seriál nedržel pohromadě!

Když s postavami trávíte tolik času, neleze vám to na nervy? Nemáte chuť třeba Kamilu nebo Šebka zabít?

Určitě ne. Já je mám fakt ráda. Základem je vymyslet dobré figury. Když vás nebaví, tak je ani neumíte dobře napsat. Nebo aspoň já to neumím.

Máte při psaní svobodu, neplete se vám Nova do řemesla?

Od začátku mám jasně vytyčené hranice a pokud nepřelejzám, tak ne. Je třeba dané, že převážná část se odehrává v ateliéru, to je největší omezení. S postavami si můžu dělat, co chci - v rámci žánru.

Nepřijde vám legrační, že v tomto "gynekologickém" seriálu není vidět žádný sex?

Mně nepřipadá, že by tam nebyla žádná erotika. Ale je fakt, že všeobecně ve všech českých seriálech moc erotiky není. Ono se to nějak nechce. Ale není to tak, že bych měla nařízeno: "Nepiš sex!"

Vás by to bavilo?

Jo, mě to baví - na FAMU jsem psala nejerotičtější scény ze všech. Ale tady na to není ten správný prostor. Všechno je takové uměřené. Víte, já jsem původně chtěla napsat něco jako Sex ve městě, ale o to tady žádná televize nemá zájem. Inteligentní, černý humor ve spojení s erotikou mě hrozně baví.

Zpět k Ordinaci. Prozradíte něco z toho, co se hlavním hrdinům přihodí?

Neprozradím konkrétní děj, ale budou přicházet nové postavy a naše seriálová rodina se rozroste. Taky zatím nechystáme žádný pohřeb nebo svatbu. I když se říká, že ve správném seriálu musí někdo umřít.

Ano, to je takové seriálové klišé. Stejně jako to, že od začátku bylo jasné, že se Kamila a Šebek dají dohromady. Myslíte, že se vám obecně spíše daří vyhýbat klišé?

Zase tak moc se mu nevyhýbám, je to seriál ze života. A většina našich životů má blíž ke klišé než k originálu. Ale jinak mě hrozně těší, že kromě vámi zmíněného klišé na začátku, které tam musí být, aby se diváci navnadili, se lidé pletou v odhadech, co bude dál. Překvapovat mě baví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám