Hlavní obsah

Uzavřený kruh System of down

Právo, Jaroslav Špulák

Nervní numetalová čtveřice System Of A Down vydala v tomto roce již druhé album. Jmenuje se Hypnotize, je na něm tucet skladeb a plynule navazuje na svého letošního předchůdce Mezmerize. Návaznost je přirozeně v hudbě, v níž formace s horkokrevnými arménskými kořeny pokračuje v nekompromisních dynamických atacích, které načala už na debutu z roku 1998.

Článek

Navazuje i v tom, že novinku zakončuje skladba Soldier Side. Předešlý počin intro k téhle písničce otevřelo. Kruh se uzavřel. Kromě toho stačí trocha šikovnosti a zasunutím papírového přebalu Hypnotize do předešlého Mezmerize získáte výtvarně velmi poutavé dvojalbum.

Prvky arménského folklóru v hudbě System Of A Down jsou průvodním znakem. Trůní v naléhavosti zpěvu a vedení melodických linek. V tu chvíli se vytrácí jakákoli úspornost, před v dáli znějící balalajkou jsou cítit arménské pláně a písně opilých pastevců. Právě Soldier Side je toho důkazem.

Začátek a konec dvojalba

Bolest, která z vokálů kytaristy Darona Malakiana a klávesisty Serje Tankiana vyvěrá, je silná zbraň System Of A Down. Královsky přitom nakládají s dynamikou, věcí v současném rocku tolik potřebnou. A nemají v tom systém. Tuhle kapelu poznáme podle mnoha charakteristik, ale těžko odhadnete, jak se bude vyvíjet aranž písní.

Album je dokumentem rockové moderny. Je vyrovnané, udržuje pozornost do konce a extra tvrdé pasáže, při nichž zbystří slechy i posluchač ledasčemu navyklý, jsou důležitý element, jenž ze zvuku nevybočuje, naopak ho tmelí. Politicky a sociálně laděné texty bolestivost a naléhavost podtrhují. Mimochodem: hovoří se o tom, že pokud kapela vyrazí příští rok do Evropy, Prahu tentokrát nemine.

System Of A Down: Hypnotize, Sony BMG 2005, 39:46

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám