Hlavní obsah

Festival krátkých filmů Praha vyhrál maďarský snímek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní cenu prvního ročníku Festivalu krátkých filmů Praha získal maďarský snímek Před úsvitem (Before Dawn). Porota ocenila styl, originalitu a čistotu vyjádření, jehož formální zpracování působí s určitou dávkou samozřejmosti.

Článek

"Technicky je tento film blízký dokonalosti. Byli jsme uchváceni příběhem, jehož formální zpracování působí tak samozřejmě. Film má celosvětové téma, zobrazuje tragické minuty v životě lidí, hledajících lepší život. Vypráví o tenké hranici mezi nadějí, snem, budoucností a prohrou," vysvětlila své rozhodnutí porota. Scénárista a režisér filmu je Bálint Kenyeres. Hlavní cena je dotována částkou 5 tisíc eur.

Udělena dvě zvláštní uznání

Zvláštní uznání získal polský snímek Melodrama (Melodrama), scénář a režie Filip Marczewski, za zachycení onoho okamžiku v životě teenagera, kdy zkoumá vlastní sexualitu, lapen na území nikoho mezi dětstvím a dospělostí. Porota ocenila realizmus a intenzitu, s jakou režisér tento svět představuje.

Stejného ocenění se dočkal islandský snímek Kouzelník ( The Magician), scénář Jón Atli Jónasson, režie Reynir Lyngdal. Prostřednictvím filmu divák vstupuje do světa malého chlapce, který má vlastní způsob, jak se vyrovnat s krutou skutečností. Film vypráví o síle představivosti a fantazie. Drsný, a přesto krásný příběh je vyprávěn citlivě a s něhou. 

Podpora filmové oblasti

Festival se konal od 8. do 11. prosince v pražských kinech Světozor, Lucerna a MAT. Přehlídka mezinárodní hrané krátkometrážní tvorby se stala novou aktivitou organizátorů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Cílem Festivalu krátkých filmů Praha byla především  podpora filmové oblasti, která ve světě zažívá neobvyklý rozmach, ale domácí publikum nemá téměř šanci nejlepší  filmy a jejich tvůrce poznat. "Byli jsme mile překvapeni vzrůstajícím zájmem diváků, který se den ode dne zvyšoval," řekl umělecký ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Štefan Uhrík.

"Uvědomovali jsme si totiž, že nebude snadné etablovat v Praze další festival. Krátké filmy zatím nemají u nás takovou tradici, proto nás potěšilo, že cestu do kina si našli i někteří známí a mezinárodně renomovaní čeští tvůrci, kteří byli nadšeni kvalitou snímků nejen v soutěži, ale také ve vedlejších sekcích. Uvědomujeme si, že nás čeká běh na delší trať, věříme ale - a reakce diváků nás o tom přesvědčují - že si krátké filmy najdou v našem hlavním městě svoje trvalé místo," doplnil Uhrík.

Základem prvního ročníku Festivalu krátkých filmů Praha byla mezinárodní soutěž.  Soutěžní snímky promítané ve čtyřech sekcích hodnotila mezinárodní porota v tomto složení Johanna Ter Steege (herečka), Cornelia Klauss (členka programového výboru MF krátkých filmů v Oberhausenu), Skúli Fr. Malmqiust (producent), Ola Simonsson (režisér, skladatel) a Jan Svěrák (režisér, producent).

"Neviděli jsme příliš filmů, na kterých bychom se jednoznačně shodli. Ale pár jich bylo a ty stály za to. Byly úplné a strhující od první do poslední minuty. Rádi jsme naslouchali jejich příběhům. Byli jsme uchváceni a přestali jsme vnímat čas. Tyto filmy byly prostě kompletní," shrnula porota.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve čtvrtek startuje Festival krátkých filmů

Pásmo Best of Karlovy Vary, které představí to nejlepší z krátkých filmů, uvedených v posledních deseti letech v sekci Fórum nezávislých na MFF Karlovy Vary,...

Výběr článků

Načítám