Hlavní obsah

Do Českého slavíka vstoupilo mládí

Novinky, Kateřina Farná, pno
PRAHA

V sobotu byly vyhlášeny ceny jubilejního 40. ročníku ankety populární hudby Český slavík Mattoni 2005. Slavnostnímu galavečeru, který se konal ve Statní opeře Praha, kralovali Aneta Langerová, Karel Gott a skupina Chinaski.

Článek

Mírně rozpačitý moderátor Ondřej Brzobohatý, jenž se snažil o kdejaký vtípek (nakonec i v trenýrkách), vyhlásil první kategorii - nejoblíbenější skupina. Z šestice nominovaných (Čechomor, Divokej Bill, Chinaski, Kabát, Olympic, Votchi) vyšli jako vítězové muzikanti ze skupiny Chinaski s téměř 19 tisíci hlasy. 

Malátný: Cítil jsem směs rozpaků a překvapení

Frontman kapely Michal Malátný se k ceně, která veteránům české pop scény chyběla, vyjádřil pro Novinky slovy: "Vůbec jsem nečekal, že bychom dostali Českého slavíka. Kdybych si mohl vybrat, komu ji dát, tak buď Buty, kteří ale novou desku furt nevydávají a nevydávají, nebo Kryštofům, jejíž koncert se mi fakt líbil. Nikdy jsem si nemyslel, že tuhle metu dosáhneme. Ani jsem potom vlastně tajně netoužil." Dodal však, že si ji velmi váží.

ČÍm si zasloužili Chinaski Českého slavíka? Malátný je přesvědčen, že trpělivostí a vytrvalostí. "K tomu děláme písničky, které osloví co nejvíce lidí," přidal s rozpačitým výrazem ve tváři.

Stříbrný Pepa Vojtek z kapely Kabát ale přímo na pódiu vyzval konkurenci k ostražitosti: "Konečně se v týhle kategorii něco děje. Na jaře vydáváme desku, tak do roka a do dne se uvidíme."

Aneta Langerová zlatou slavicí i absolutním vítězem

Absolutní vítězkou a českou slavicí pro rok 2005 se stala Aneta Langerová, první SuperStar, která získala 38 165 hlasů, tedy nejvíce ze všech nominovaných. Při slavnostním poděkování se jí třásl hlas. Přiznala, že zlatého slavíka nečekala. Lucie Bílá, letos stříbrná, ji popřála hodně síly. "Tam nahoře to není jednoduchý, Anetko," vzkázala Langerové z pódia showbyznysem protřelejší zpěvačka.

V kategorii zpěvaček porazila nejen devítinásobnou držitelku Českého slavíka Lucii Bílou, ale i Moniku Absolonovou, AnnuK.,Lenku Dusilovou a Helenu Vondráčkovou. Poklonu ji vleku vysekl i fotograf Jan Saudek, jenž cenu Anetě předával.

Jako jedna z mála účinkujících zpívala Langerová bez playbacku  píseň Skvělej nápad, pouze za doprovodu bubeníka a kytaristy. "Nechci, aby to znělo hloupě, ale jsem strašně ráda za tuhle cenu, protože je to určitý obraz lidí venku a těch, co chodí na koncerty. Za to jsem vděčná. Je to velký sousto," řekla dojatě Langerová.

Novinkám se svěřila, že nejdůležitější cenou je pro ni to, aby byla spokojená sama ze sebou. "To zatím nejsem. Pro mě bude velkou odměnou, až budu mít cédéčko, o kterém si budu moct říct, že je dobré, a budu na něj pyšná. Tyhle ceny jsou nádherné, já si jich vážím, ale není to ještě ono. Nemůžu si vzpřímeně stoupnout a říct si: Já si to zasloužím! Chci dělat opravdovou muziku, podle svého citu. Ta cesta je dlouhá, je na celý život. Čím blíž budu tomu cíli, tím budu šťastnější," dodala přesvědčeně talentovaná zpěvačka.

Zlatý Karel Gott: Mám teď plodnější období

Božský Karel Gott, držitel 31. zlatého slavíka, získal 26 841 hlasů.  Soupeřil s Danem Bártou, Vlastou Horváthem, Petrem Kolářem, Danielem Landou (který promluvil svým sugestivním způsobem k davům z plátna) a Petrem Mukem.

"Tentokrát jsem to trochu čekal, přestože je konkurence zatraceně kvalitní. Mám ale pocit, že mám momentálně velmi plodné období," zažertoval v děkovné řeči Mistr a do světa vyhlásil, že je jedno, jestli se mu narodí holka nebo kluk, ale hlavně, aby to nebylo něco mezi.

Gott se na galavečeru zmínil mimo jiné o tom, že plánuje poslední turné, ovšem tuto překvapivou informaci poupravil na setkání s novináři: "Bude to první turné v řadě posledních turné. Napadlo mě, že je to v současnosti světový trend. Třeba Phil Colins byl teď v Praze naposledy a uvidíte, a to se můžeme vsadit, že za tři roky bude další poslední turné. Tito muzikanti jednoduše nemůžou odejít."

Na dotaz Novinek, kterého Českého slavíka si váží nejvíce, odpověděl: "Pro mě jsou nejdůležitější dva slavíci, první a poslední. Protože první byl neuvěřitelný a poslední taky. Nechci, aby udílení slavíků bylo skoro až nepříjemné vůči kolegům. Jak se říká, sláva prvnímu, ale jeho následovníci to umí líp."

Cenu Objev roku si odnesl vítěz druhé řady soutěže Česko hledá Superstar Vlastimil Horváth. "Dnešní úspěch mě těší. V první řadě necítím spokojenost v určitých krocích, které jsem chtěl udělat, ale nepodařily se," shrnul své působení na profesionální scéně oceněný zpěvák.

Cenu Skokan roku v kategoriích zpěvák, zpěvačka a skupina získali Petr Bende, Helena Zeťová a skupina Votchi.

Výsledky jednotlivých kategorií

Kategorie zpěvačky
1.Aneta Langerová38 165
2.Lucie Bílá27 459
3.Helena Vondráčková10 031
Kategorie zpěvák
1.Karel Gott26 841
2.Daniel Landa12 232
3.Petr Kolář11 451
Kategorie skupiny
1.Chinaski18 963
2.Kabát15 492
3.Divokej Bill13 099
Kategorie objev roku
1.Vlastimil Horváth6. pořadí
2.Iva Frühlingová35. pořadí
3.Gabriela Al Dhábba42. pořadí
Kategorie skokan roku
1.Helena Zeťováz 32. na 18. místo
2.Petr Bendez 102. na 9. místo
3.Votchiz 33. na 6. místo

Reklama

Výběr článků

Načítám