Hlavní obsah

S Milanem Dufkem z Rangers se loučila rodina i přátelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pohřeb tragicky zesnulého zpěváka skupiny Rangers Milana Dufka přišli do krematoria v pražských Strašnicích pozůstalí, přátelé a bývalí spoluhráči. V téměř zaplněné obřadní síni se sešlo několik set lidí.

Článek

Dufek zahynul 17. listopadu při potápění v Kolumbii. Jednašedesátiletého hudebníka přejela loď. Mezi smutečními hosty byl například herec Petr Nárožný, který s kapelou vystupoval na přelomu 60. a 70. let jako konferenciér. Nechyběl ani kytarista a zpěvák Petr Janda se svými spoluhráči ze skupiny Olympic.

Rangers kvůli Dufkovu úmrtí zrušili zbývající část turné, během něhož měli dohodnuta vystoupení v Austrálii. Další budoucnost skupiny je nejistá; zbývající členové netuší, zda budou dál společně vystupovat.

"Zatím jsme se na tom ještě nedohodli. Ještě nevíme, jak to bude dál," řekl kytarista Jiří Kaleš. Podle informace uveřejněné na internetové stránce Rangers soubor dočasně pozastavil koncertní aktivity.

40 let s Rangers

Zpěvák, percussionista, skladatel a textař Milan Dufek se narodil 6. května 1944 v Praze. Vystudoval strojní fakultu ČVUT a v roce 1964 stál u zrodu Rangers. S původním kapelníkem Antonínem Hájkem se na založení kapely dohodl při sjíždění Lužnice. První koncert měli roku 1965 a honorářem jim prý tehdy bylo pivo s párkem. Dufek napsal pro skupinu řadu písní i scénářů pro její koncerty.

Agentura Pragokoncert vyvinula v roce 1971 tlak, aby se skupina přejmenovala. Rangers byl totiž mimo jiné název elitní vojenské jednotky americké armády. Kapela proto používala jméno Plavci. Vystupovala ve 40 zemích, včetně Ameriky, Austrálie a Oceánie; odehrála více než sedm tisíc koncertů pro šest miliónů diváků a v českých zemích a na Slovensku prodala přes tři miliony desek. Loni vydala dvě DVD. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kapelník skupiny Rangers zemřel v Kolumbii

Ve čtvrtek tragicky zemřel kapelník a zakládající člen skupiny Rangers Milan Dufek. Jedenašesátiletého umělce měla podle rádia Frekvence 1 při potápění přejet...

Výběr článků

Načítám