Hlavní obsah

25. výročí násilné smrti Johna Lennona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno John Lennon zná snad každý, i ten, kdo se o hudbu nikdy hlouběji nezajímal. Slavný britský hudebník, zpěvák, skladatel a svérázný básník je považován za jednu z největších hudebních ikon 20. století. Zasloužil se o to nejenom svým členstvím v legendární skupině Beatles, ale i svými sólovými nahrávkami z období po rozpadu kapely. Od násilné smrti Johna Lennona uplyne ve čtvrtek 8. prosince rovné čtvrtstoletí.

Článek

John Winston Lennon, jak znělo jeho plné jméno, se narodil 4. října 1940 v Liverpoolu. Učení Johna moc nebavilo, ale velmi ho lákala hudba. V patnácti se rozhodl, že bude následovat cestu svých oblíbených hudebních idolů, jakými byli rokenrolový král Elvis Presley nebo jen o málo slavnější Buddy Holly. V kapele The Quarry Man, kterou na střední škole Lennon založil, se seznámil s mladíky naladěnými na stejnou vlnu - nejprve s Paulem McCartnym a o něco později Georgem Harrisonem. Jako poslední doplnil čtveřici bubeník Ringo Star. Jméno rokenrolové skupiny se změnilo na The Silver Beetles, od čehož byl již jen krůček k názvu, který později obletěl svět: The Beatles.

"Brouci" začínali svoji kariéru koncerty v hamburských a liverpoolských klubech a v roce 1962 vydali svou první nahrávku - Love Me Do. "Beatlemánii" odstartovala až deska Please Please Me a následné turné po Spojených státech v roce 1964. Čtyři mladíci z Liverpoolu vzali ztečí nejen hudební žebříčky, ale i srdce nekonečných zástupů pištících fanynek. Neshody, které se v kapele projevovaly, vyvrcholily v roce 1970 jejím rozpadem.

Významný přelom v Lennonově životě nastal už o čtyři roky dříve. Nejenom že se seznámil s kontroverzní umělkyní Yoko Ono a začal nosit typické brýle s kulatými obroučkami, ale také poskytl médiím rozhovor, v němž řekl, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Rouhačský výrok vyvolal už tehdy mezi věřícími vlnu nevole, ovšem jak se o 15 let později ukázalo, měl mít pro Lennona mnohem tragičtější následky.

Yoko Ono, Lennonova druhá manželka, měla na další hudebníkovu kariéru silný vliv. Oba se zapojili do sílícího mírového hnutí. Legendárními se stala jejich společná mírová poselství, udělovaná médiím z postele v rámci hesla Make Peace, Not War. Kvůli britské podpoře amerického tažení ve Vietnamu dokonce Lennon neváhal poslat královně Alžbětě II. zpět Řád britského impéria. Politika se promítla i do jeho skladeb, jak to dokládá například písnička Give Peace A Chance, která se záhy stala neoficiální hymnou pacifistů.

Po rozpadu Beatles založil Lennon spolu se svojí manželkou kapelu Plastic Ono Band. Více ho však proslavila jeho sólová kariéra, zejména deska Imagine z roku 1971. Hudebně se Lennovi dále dařilo, ale jeho osobní život byl o poznání méně úspěšný. Na několik měsíců se rozešel s Yoko a přidružil se problém s přemírou alkoholu. Zvrat přišel v polovině sedmdesátých let, kdy se Johnovi a Yoko narodil syn Sean. Krátce nato dostal Lennon od americké vlády vytoužené povolení k trvalému pobytu v USA a následovalo pět let, kdy se Lennon věnoval sobě a své rodině. Pauzu ukončilo v roce 1980 vydání alba Double Fantasy.

Když se 8. prosince 1980 vracel Lennon do svého newyorského domu, oslovil jej před vchodem neznámý muž. Když se zpěvák otočil za hlasem, vystřelil psychicky narušený Mark David Chapman pět ran z revolveru. Atentátník byl obviněn z vraždy druhého stupně a odsouzen k trestu 20 let až doživotí, který vykonává dodnes. Jako jeden z motivů svého činu uvedl Lennonův výrok o Beatles, kteří byli slavnější než Ježíš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám