Hlavní obsah

Televize slibují na Vánoce oblíbené příběhy

Právo, Eva Zajíčková

Ve svátečním menu tuzemských celoplošných televizí bude letos chybět vybraný chod: česká televizní premiéra zahraničního filmového hitu, který nedlouho předtím vstoupil do kin. O nic dalšího však diváci nepřijdou: děti dostanou pohádky nové i staré a dospělí zábavní pořady, jimž léta vládnou Jiřina Bohdalová, Karel Gott, Miroslav Donutil, Bolek Polívka a ve střihových pořadech již nežijící Vladimír Menšík.

Článek

Nákladnou filmovou novinku na letošní Vánoce nekoupila ani Česká televize, která v minulých dvou letech vysílala romantické komedie Čokoláda s Juliettou Binocheovou a Moje tlustá řecká svatba, ani nejmenší z trojlístku celoplošných televizí Prima, která se přede dvěma roky mohla pochlubit hitem světových kin Amélie z Montmartru. S velkým filmovým překvapením by tak mohla letos přijít už jen Nova, která svůj vánoční program stále ještě tají.

Oscarové filmy koupila ČT až na příští rok

"Upřednostňujeme domácí tvorbu, proto o Vánocích nabízíme řadu nových původních pořadů, zejména pohádek," vysvětlil situaci mluvčí ČT Martin Krafl. V sobotu sice ČT odvysílala v české televizní premiéře americký muzikál Chicago s Catherine Zeta-Jonesovou a Renée Zellwegerovou, ale další oscarové snímky do konce roku už nenabídne. Premiéry výjimečných zahraničních titulů chystá až na příští rok, zato ale v nebývalé míře: "V roce 2006 bude ČT vysílat jako první mezi terestriálními televizemi šest velmi výjimečných filmů. Jsou to například Hodiny, drama podle prózy Michaela Cunninghama s Nicole Kidmanovou, jež získala za roli spisovatelky Virginie Woolfové Oscara."

Pětici dalších snímků tvoří Tichý Američan (2001), adaptace románu Grahama Greena, za niž získal hlavní představitel Michael Caine oscarovou nominaci, Frida (2002), životopis mexické malířky Fridy Kahlo se Salmou Hayekovou v hlavní roli, drama s Jackem Nicholsonem O Schmidtovi (2002), gangsterské drama s Tomem Hanksem Road to Perdition (2002) a muzikál Moulin Rouge (2001), za nějž si Nicole Kidmanová rovněž odnesla zlatou sošku Oscara.

Veřejnoprávní televize však premiéry zahraničních filmů ze svátečního programu nevyřadila úplně. Tentokrát nakupovala i pro ČT 2 - do pondělního filmového klubu zařadí retrokomedii Woodyho Allena Prokletí žlutozeleného škorpióna (2001) a těsně před Vánocemi odvysílá Nebe režiséra Toma Tykwera s Cate Blanchettovou.

Pro ČT 1 koupila čtyři roky starý film Dívka z Ria, britsko-španělskou romanticko-kriminální komedii. Velký hit srovnatelný s Hodinami ani s Čokoládou to sice není, ale aspoň existuje šance, že se snímek režiséra Christophera Mongera, autora komedie Angličan, který vylezl na kopec a slezl z hory, českým divákům ještě neokoukal. V tuzemských kinech se totiž nepromítal.

Oblíbené pohádky mají komerční televize

Téměř jistota diváckého úspěchu provází koncem roku staré české filmy a pohádky, a tak si většinu nejoblíbenějších titulů i pro letošek hbitě rozdělily obě komerční televize. Veřejnoprávní má jen dvě nejstarší a nejslavnější z nich: Pyšnou princeznu a Princeznu se zlatou hvězdou na čele. Prima byla úspěšnější u novějších titulů: koupila Jak se budí princezny, S čerty nejsou žerty a O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Nova sice svůj program zatím tají, ale proslýchá se, že na Štědrý večer chystá tutovku - Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou, pohádku, která o Vánocích zatím zvítězila v boji o přízeň diváků se všemi konkurenčními pořady.

Veřejnoprávní televize se drží své tradice a i tentokrát natočila nové příběhy: na Štědrý den dopoledne bude vysílat pohádkovou komedii Boháč a chudák s Jiřinou Bohdalovou, večer odvysílá výpravný film Království potoků, oceněný na dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. Potěšit chce i starší děti, a tak dostala úspěšná teenagerská komedie Snowboarďáci třídílnou televizní verzi. Vysílat ji začne tři týdny před Vánocemi.

Vánoce ale opět ovládnou hlavně reprízy, a to nejen českých filmů. Zahraniční snímky, které se už na českých obrazovkách objevily, nakupovaly opět všechny stanice.

Nova prý znovu odvysílá Pretty Woman s Julií Robertsovou, ČT pořídila sedm let starou Lásku přes internet s Meg Ryanovou a Tomem Hanksem a Prima Nevěstu na inzerát s Nicole Kidmanovou. Sáhla také po dvou francouzských filmech o Asterixovi a Obelixovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám