Hlavní obsah

Harry Potter a Ohnivý pohár vstupuje do kin

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtyřiceti kopiích vstoupilo v noci ze středy na čtvrtek do kin čtvrté pokračování filmové adaptace ságy J. K. Rowlingové o čarodějnickém učni - Harry Potter a Ohnivý pohár. A na prosincový knižní trh se chystá pokračování šesté - Harry Potter a Princ dvojí krve, které vyjde 19. prosince.

Článek

Ve čtvrtém díle jsou studenti bradavické školy čar a kouzel již třináctiletí puberťáci, kteří prožívají nejen nová dobrodružství, ale také všechny citové zmatky, které tento věk provázejí. Na celý školní rok navíc přijíždějí do Bradavic hosté - žáci dvou kouzelnických učilišť, aby se utkali v Turnaji tří kouzelníků, prestižní soutěži, do níž je z každé školy vybrán jeden žák, starší sedmnácti let.

Ještě před zahájením školy však má Harry Potter děsivý sen, v němž všechno nasvědčuje tomu, že by se Pán zla, před třinácti lety pokořený Lord Voldemort, měl vrátit a Harryho zničit. Sen je sen, ale když pak Ohnivý pohár při výběru účastníků soutěže vyplivne ke třem studentům ještě jméno Harryho, i Brumbál začíná mít obavy, že se děje cosi podivného.

Britský režisér Mike Newell, který vystřídal Chrise Columbuse (Kámen mudrců a Tajemná komnata) a Alfonsa Cuaróna (Vězeň z Azkabanu), zvolil pro čtvrté pokračování žánr thrilleru, který odpovídá jak věku hrdinů tak ději, postaveném především na Turnaji, při němž soutěžící postupně plní tři náročné úkoly. V těchto scénách je film strhující a napínavou podívanou, kdy množství vizuálních nápadů srší v rychlém a dramatickém tempu a určuje tak akční atmosféru filmu.

Harry dospívá

Druhou linii tvoří život v internátní škole. Celým filmem přitom prochází jako jeden z hlavních motivů síla přátelství a nezištné pomoci, což se netýká jen jednotlivců, ale dokonce především mezinárodní spolupráce a porozumění, v němž nehraje roli různá barva pleti ani odlišné kultury.

Dalším, nepochybně aktuálním motivem je potřeba popularity a s tím související mediální prezentace, kterou ztělesňuje bulvární novinářka Rita Holoubková. Newell se v obou těchto motivech nebojí až jisté didaktičnosti, která však působí většinou docela přirozeně, jen místy se mluví možná o něco víc, než bylo nezbytně nutné.

S porozuměním i jemným humorem se podařilo vyjádřit citové a sexuální probouzení, vázané především k vánočnímu plesu. Pro Harryho je evidentně obtížnější pozvat dívku než porazit draka, Ron se potýká s nemožně nemoderním večerním oblekem víc než s kdekterým kouzlem a Hermiona je náhle oba přerůstá - její triumfální nástup do sálu po boku ztepilého Viktora z konkurenční školy je přesným a půvabným vyjádřením dívčího vítězství nad nejistotou stejně starých spolužáků.

Není toho tedy málo, co chtěl čtvrtý díl potterovské ságy postihnout. Z velké části se to podařilo, ale někdy jde zjevné krácení textu přece jen na úkor přehlednosti, logiky a srozumitelnosti děje. A jakkoliv je čtvrtý díl prezentován jako temnější a děsivější než předchozí, působí spíš akčněji a dost se vytratila atmosféra tajemnosti, kterou ve Vězni z Azkabanu tak skvěle vystihl Cuarón.

Harry Potter a Ohnivý pohár

USA 2005

Režie: Mike Newell, Scénář: Steve Kloves, Kamera: Roger Pratt, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsonová, Ralph Fiennes, Gary Oldman, Alan Rickman a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám