Hlavní obsah

Do síně slávy vstoupí Ozzy, Miles Davis i Lynyrd Skynyrd

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do americké rock´n´rollové síně slávy vstoupí experimentátor Miles Davis, hard-rockové "božstvo" Black Sabbath, punková ikona Sex Pistols či legenda jižanského rocku Lynyrd Skynyrd.

Článek

Miles Davis byl jazzový trumpetista, ale hlavně průkopník nových směrů. Na přelomu 60. a 70. let experimentoval na hranicích jazzu a rocku. Notoricky známé je jeho album Bitches Brew.

Black Sabbath jsou považováni za první opravdovou metalovou skupinu. V oblasti tvrdého rocku zanechali nesmazatelnou stopu hity jako Paranoid, Ironman, War Pigs atd. Je udivující, že do síně slávy vstupují až v roce 2005.

Jižanští Lynyrd Skynyrd jsou v USA zbožňováni a právem se řadí k nejvýznamnějším rockovým skupinám historie. Do své hudby vplétají prvky country, blues i jazzu, proslulá jsou jejich dlouhá zdvojená kytarová sóla. V Evropě jsou však poněkud méně známí a do ČR asi bohužel nikdy nepřijedou. Jejich největšími hity jsou skladby Sweet Home Alabama a FreeBird.  

Sex Pistols jsou považováni za zakladatele punku, byli nominováni již několikrát. Přestože nebyli žádnými virtuózy, stali se nesmrtelnými a ovlivnili spoustu kapel. Slavnostní uvedení do síně slávy se má konat v březnu v New Yorku. Porotu tvoří hudebníci, lidé z vydavatelství a novináři.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám