Hlavní obsah

Český film Štěstí jde do boje o Zlaté globy

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film scenáristy a režiséra Bohdana Slámy Štěstí, který byl letos nominován za Česko na Oscara, se bude 27. listopadu promítat členům hollywoodské Asociace zahraničních novinářů. Ta letos už potřiašedesáté udělí Zlaté globy, považované za předzvěst Oscarů.

Článek

Zlaté globy budou předány v Hollywoodu 16. ledna, pouhých pět dní před uzávěrkou hlasování Americké filmové akademie o prestižní Oscary, a tak mohou výsledky této ceny ovlivnit rozhodování amerických akademiků.

Podle mluvčí snímku Renaty Elhenické je výhodou, že Štěstí má na americkém kontinentě zajištěnu distribuci v kinech. "Vedle Zlatých globů a této skutečnosti bude důležitým momentem i účast na festivalu v Palm Springs. Koná se na začátku ledna v Kalifornii a každoročně znamená pro neanglicky mluvené snímky ideální příležitost zaujmout americké akademiky," uvedla.

Štěstí má šanci na úspěch také díky dosud získaným festivalovým vavřínům - hlavním cenám ze San Sebastianu, Atén a Montrealu. Za herecký výkon byla ve Španělsku oceněna Aňa Geislerová.

Snímek měl premiéru v polovině září, do dneška jej v českých kinech zhlédlo 160 tisíc diváků. Film se bude promítat i v Kanadě, Brazílii a Mexiku. V Evropě našel zatím distributory v desítce zemí, mimo jiné ve Francii, Španělsku, Belgii, Řecku a Polsku. Další zájemce očekává producent po uvedení filmu na trhu v rámci Berlinale v únoru 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám