Hlavní obsah

Darwin by se divil, co mohlo změnit svět

Právo, Věra Míšková

V budoucnosti vzdálené dost na to, aby se v ní mohlo stát doslova cokoliv, se odehrává děj filmu Lovci dinosaurů. Režisér Peter Hyams ho natáčel mimo jiné na přistávací ploše bývalé sovětské vojenské základny u Milovic a na kluzišti pražské Štvanice, kde z dovezených stromů, pěti tisíc rostlin a několika tun půdy vyrostla skutečná džungle.

Článek

Jsme tedy v Chicagu roku 2055. Cestování časem je nejen možnou, ale pro bohaté také lákavou atrakcí. Časová cestovka sice dotuje práci vědců (kteří již jen s nostalgií vzpomínají na to, že byly kdysi doby, kdy lvi žili ve volné přírodě), ale především svému majiteli Charlesu Hattonovi (Ben Kingsley) skvěle vynáší: dopřát si cestu do pravěku a skolit v boji pořádného dinosaura je opravdu zábava pro ty, kteří mohou svým peněženkám pořádně pustit žilou.

Naštěstí je jich dost a mravní pochybnosti ústředního hrdiny Travise Ryera (Edward Burns) o nebezpečných hrátkách s evolucí Hatton snadno smete právě poukazem na částky, plynoucí z tohoto byznysu na vědu. Jenže když má hlavní hrdina pochybnosti, ví scenárista (jichž bylo tentokrát šest a ještě psali podle povídky Raye Bradburyho) moc dobře, proč.

Po jednom lovu se totiž přes New York náhle převalí "evoluční vlna" (taková pěkná mračná tsunami) a poté už se na matičce Zemi začíná objevovat podivná vegetace a ještě podivnější příšery - samozřejmě obrovské, hnusné a lidožravé. Travisovi je jasné, že někdo z účastníků výpravy porušil pravidla a celý vývoj druhů změnil. Půjde to vůbec opravit?

Ale samozřejmě, stačí se vrátit, jen na to mít čas... Kdo ví, jestli by byl aspoň Darwin moudrý z toho, že ten průšvih způsobil zašlápnutý motýl, který tudíž neopyloval patřičnou květinku, a tak dále. Ale čert vem Darwina, víc než pitomost zápletky vadí kašírovanost všeho, co se na plátně odehrává, příšerné dialogy a toporné herecké výkony. Humor občas probleskne, pohříchu však nechtěný. Téhle konkurence se King Kong, který prý přivede dinosaury jako jedno víno, opravdu bát nemusí.

Lovci dinosaurů, USA/Německo 2005 Režie: Peter Hyams, kamera: Peter Hyams, hrají: Edward Burns, Ben Kingsley, Catherine McCormacková 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám