Hlavní obsah

Hrůzný FFFILM

Novinky, František Fuka

Tento týden na vás sáhne hrůza, protože první čtvrteční premiéra se odehrává v záhrobí. Druhá sice ne, ale zato je tak strašlivá, že vám z ní ztuhne krev v žilách (pokud nestihnete včas utéct z kina).

Článek

O filmu THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS jsem ve FFFILMu psal už několikrát, například tady. Takže si to přečtěte a ten film si jakýmkoliv způsobem sežeňte. Než si ho seženete, můžete si zajít tento týden do kina na TIM BURTON'S CORPSE BRIDE, alias MRTVOU NEVĚSTU TIMA BURTONA (dodnes se mi nepodařilo zjistit, jestli je tento český název tak sofistikovaný humor nebo něčí tak fatální nepochopení).

MRTVOU NEVĚSTU spojuje s NIGHTMARE nejen osoba Tima Burtona, ale také vizuální podoba, makabrózní scénář a technické provedení (náročná stop-motion animace mechanických loutek s kovovými kostrami).

MRTVÁ NEVĚSTA je trošku pohádka, trošku horor a hodně černá komedie, prostě něco jako třeba tato Burtonova knížka. Svět živých je v MRTVÉ NEVĚSTĚ šedivý a smutný, zatímco pod zemí, mezi mrtvolami, je plno zábavy! A mrtví se chovají lidštěji, než ti živí "tam nahoře".

Příběh (údajně na motivy lidové ruské židovské pohádky) vypráví o mladíkovi jménem Viktor (hlas Johnnyho Deppa), který se má "oženit z rozumu" a večer před svatbou v temném lese z žertu navlékne snubní prsten na větvičku, vykukující ze země. Jak se záhy ukáže, větvička je ve skutečnosti mumifikovaná ruka děvčete jménem Emily, které zde bylo zavražděno a zahrabáno. Emily (hlas Heleny Bonham Carterové) rázem Viktora popadne a odtáhne ho s sebou do říše mrtvých, kde se má koná úžasná svatba ("Můžeme pozvat i tvoje rodiče, když mi řekneš, kde jsou pohřbeni"). Ale řekněte: Můžete se oženit s děvčetem, které je sice sexy až za hrob, ale občas mu upadávají končetiny a v hlavě mu žije červ se sarkastickými hláškami?

Pro MRTVOU NEVĚSTU platí i další fakta, která platila u NIGHTMARE: Vzhled postaviček je naprosto fantastický a každou z nich bych chtěl mít vystavenou doma. Film je muzikál (i když písniček je méně a nejsou tak skvělé jako v NIGHTMARE). A v neposlední řadě se dočkáte nefalšované romantiky a dojetí, přičemž oboje funguje mnohem lépe, než ve většině "seriózních" romantických/dojemných filmů!

Obávám se, že se MRTVÁ NEVĚSTA u nás žádných závratných tržeb nedočká. Děti na ni totiž asi nepůjdou (protože je titulkovaná a ty hodně malé by se místy mohly opravdu bát, i když o horor nejde) a dost teenagerů a dospělých si asi bude myslet, že jde o dětský film. Takže mi laskavě pomozte s osvětou a dejte všem ve svém okolí na vědomí, že tenhle film rozhodně není méně vhodný pro dospělé než WALLACE A GROMIT (spíš více).

A ještě musím veřejně prohlásit, že druhou písničku ve filmu skoro celou překládal Tomáš Baldýnský!

Jak vidíte, MRTVÁ NEVĚSTA TIMA BURTONA rozhodně stojí za návštěvu, ale příliš hrůzy si při ní neužijete. Té se dočkáte u druhého filmu tohoto týdne! (Pokud na něj půjdete, což opravdu nedoporučuji každému.)

Ray Bradbury je, jak jistě víte, slavný spisovatel sci-fi. Myslel jsem, že už je nějakou dobu mrtvý, ale kupodivu stále žije (je mu 85 let). A pouze tato skutečnost mu zabránila v tom, aby se z filmu LOVCI DINOSAURŮ obracel v hrobě.

Efektně akční český název se snaží maskovat původní "málo komerční" titul A SOUND OF THUNDER (na druhou stranu, ve filmové verzi ono slovní spojení "burácení hromu" není nijak vysvětleno). Pod tímto názvem vyšla před mnoha desetiletími Bradburyho povídka o firmě, které v budoucnosti zprostředkovává boháčům unikátní dobrodružství: Vydává se s nimi časem o desítky miliónů zpět do minulosti, kde zbohatlíci mohou zastřelit dinosaura. Aby se nezměnily časoprostorové souvislosti, jde o dinosaura, který by o pár okamžiků později stejně umřel přirozenou smrtí. Jeden z členů výpravy ale omylem v minulosti zašlápne motýla a když se pak všichni vrátí do času, odkud "vystartovali", svět je změněn k nepoznání.

První problém je v tom, že to, co bylo vrcholně originální v roce 1952, je dnes už poněkud omleté téma (díky NÁVRATU DO BUDOUCNOSTI a mnoha dalším filmům i knihám). Původní povídka (celá k přečtení zde) je naštěstí kratičká a tudíž celkem svižná (je to vlastně takový delší vtípek). Dělat z ní ale v roce 2005 celovečerní film pokládám za špatné rozhodnutí. První z mnoha.

Dalším špatnou volbou byl pravděpodobně scénář. Píšu pravděpodobně, protože to, co uvidíte v kinech, nemá s původním scénářem filmu mnoho společného. Ale každopádně je výsledný děj filmu hodně dementní! V minulosti je tedy zašlápnut motýl, cestovatelé se vrátí do současnosti (respektive do roku 2055, ve kterém se děj odehrává) a zjistí, že zašlápnutím motýla spustili nějaké "časové vlny", které přicházejí přesně v intervalu 24 hodin (proč proboha?) a mění zemi tak, že se čím dál více podobá pravěku. Tedy nějakému zmutovanému pravěku, ve kterém žijí superúhoři a ještěropaviáni. Hrdinové se musejí vrátit časem zpět před okamžik "chyby" a napravit ji. K tomu ale potřebují záložní stroj času, protože ten původní nefunguje. A musejí sehnat toho bohatého lovce, aby jim řekl, co vlastně provedl, atd... Jako v nějaké jednoduché videohře běhají z jednoho bodu do druhého a jsou pronásledováni různou tou zmutovanou havětí.

Další chybou bylo obsazení. Hlavní hrdinové jsou méně známí herci (Edward Burns, Catherine McCormacková) s výjimkou Bena Kingsleyho, který se objeví v malé roličce majitele celého projektu. Z jeho hereckého výkonu a šílené paruky je možné vytušit, že se domníval (mylně), že natáčí parodii.

A celé to režíroval Peter Hyams (TIMECOP, 2010, NÁHLÁ SMRT), kterému se v průběhu let podařilo ze stádia "průměrný řemeslník" postupně dospět do stádia "neschopný filmař". To všechno by stačilo k tomu, aby LOVCI DINOSAURŮ byl špatný film. Ještě jsme ale zdaleka neskončili, to "nejlepší" teprve přijde!

Film se začal natáčet v roce 2002 v Praze. Pak přišla potopa a zničila kulisy! Improvizovalo se a měnil se scénář. Pak se dotočilo a produkční společnost zkrachovala, čímž došlo k zajímavému stavu: Film byl natočen, ale jaksi nezbývaly peníze na postprodukci (tj. na spoustu triků, které byly ve filmu potřeba).

Filmaři to nakonec nějak vyřešili (i když jim to nějaký ten rok trvalo, jak je vidět z letopočtu "2002"). Vyřešili to tak, že triky ve filmu jsou velice laciné a vypadají jak něco z PlayStationu 2 (místy z PlayStationu 1). A to opravdu nepřeháním! Herci "dělají jako že jdou" a za nimi se zadní projekcí zobrazuje ulice s auty, která všechna jedou stejně rychle. Příšery se pohybují bez ohledu na gravitaci a setrvačnost. Lidé, kteří jsou s nimi v jednom záběru, evidentně neví, kde kolem nich co stojí. Co se týče filmů, uvedených ve standardní americké kinodistribuci, myslím, že tak strašné triky nebyly k vidění minimálně 10 let!

Jak vidíte, ne všechny chyby způsobili filmaři, ale ty strašné rány osudu a špatná rozhodnutí, to všechno se sešlo tak geniálně, že LOVCE DINOSAURŮ skoro stojí za to vidět kvůli tomu, jak strašlivě špatní jsou. SKORO!

Premiéry týdne

Kromě dvou výše zmíněných filmů má premiéru ještě komedie s Cameron Diazovou ZNÁ JI JAKO SVÝ BOTY, kterou jsem bohužel neviděl. Prý je mírně nadprůměrná.

Ve zkratce

Myslete si o M. Nightu Shyamalanovi co chcete, ale jsem mu velice vděčný přinejmenším za to, že jeho filmy spolehlivě vybočují z mainstreamu. Zdá se, že to bude platit i pro jeho nejnovější projekt.

Zatímco Walt Disney vymýšlel Mickeyho Mouse, na druhém konci města vznikaly neuvěřitelně bizarní úchylárny jako animovaný filmeček "Swing You Sinners". Stáhněte si ho tady (17 MB, odkaz uprostřed článku).

Některé animované filmy jsou legrační a cool. Jiné se o to aspoň hodně snaží.

Není mi jasné, kdy přesně začal být John Cleese vysazený na lemury (zřejmě při natáčení DIVOKÝCH STVOŘENÍ). Ale před pár dny byl podle něj pojmenován nový druh lemura. Kromě toho má Cleese dvojníka, který mu není vůbec podobný!

Reklama

Související témata:

Související články

Depresivní stěhovací FFFILM

Protože příští týden budu mít pravděpodobně plné ruce stěhování, v dnešním FFFILMu si probereme premiéry tohoto i příštího týdne. A nebude to moc veselé čtení,...

FFFILM s Wallacem a Gromitem a soutěží

Tento týden především všichni musíte navštívit film WALLACE A GROMIT: PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA, a to i ti z vás, které normálně králíkodlaci nechávají chladnými....

FFFILM po maďarsku

Tento týden nás čeká šest premiér, z nichž nejzajímavější (ale nikoliv nezbytně nejlepší) je maďarský počítačem animovaný film! Od něj se plynule přesuneme...

Výběr článků

Načítám