Hlavní obsah

Zpěvačka Victoria: Chci cenu z MTV Music Awards

Právo, Novinky, Jaroslav Špulák

Původem jihoafrická zpěvačka Victoria (22) vydává v těchto dnech své první album This Is Me!. Do Čech přijela před osmi lety z Jihoafrické republiky. Má stále trochu problémy se zdejší mentalitou, nicméně soudí, že zvláště na venkově žijí veselí lidí. Živit se chce zpěvem a prý je královna.

Článek

Na plakátech k vaší debutové desce máte napsáno, že jste "královna českého r"n"b. Jak jste k tomu dospěla?

Ten nápis překvapil i mě. Nemyslete si, že jsem přišla a začala o sobě tvrdit, že jsem královna českého r´n b. Na ten přídomek přišli ve firmě, u které vydávám. Začali to psát všude a mně nezbylo než přijmout, že jsem královna. Vím ale, že to musím dokázat.

Jak?

R´n b nemá v Čechách tradici. Kolik zpěváků tady je? Sámer Issa, dál o nikom nevím. Ten styl má nějaká pravidla, která by se měla dodržovat. Zpěvák by měl určitým způsobem vystupovat a být v kontaktu s lidmi, kteří r´n b milují. Já bych chtěla přispět k tomu, aby tady lidé začali r´n b víc poslouchat. Je to na dobré cestě. Mám třináctiletou sestru, která mi tvrdí, že u nich ve třídě se poslouchá hlavně hip-hop a r´n b. Za deset let to bude ještě lepší.

Je těžké být průkopníkem stylu na české hudební scéně?

Je to strašně těžké. Víte v čem? Pro mě v řeči. Častokrát chci něco vysvětlit, ale jde mi to špatně, protože česky ještě neumím tak dobře. Mám nějaký blok.

Jak jste k r´n b přišla vy?

Narodila jsem se v Jihoafrické republice v Kapském městě. Odmalička jsem zpívala gospel v kostelním sboru. U nás je ale gospel jiný než v Americe. Cítíme ho, zpíváme ho, ale neděláme přitom tak hysterické scény. Jedenáct let jsem také studovala klasickou hru na klavír, ovšem chtěla jsem hlavně zpívat. Když jsem ve čtrnácti přijela do Čech, začala jsem.

Proč jste přijela do Čech?

Táta je Čech a dostal nabídku tady pracovat. Část rodiny jela s ním, starší brácha a sestra zůstali v Jihoafrické republice, kde pracují. Táta s námi doma nikdy nemluvil česky. Hovořili jsme anglicky a holandsky, což jsou nejpoužívanější jazyky v Jihoafrické republice. Holandsky proto, že Holanďani byli první bílí lidé, kteří tam přišli. Když jsem přijela do Čech, musela jsem se česky učit od začátku. Je to těžký jazyk.

Victoria je vaše umělecké jméno. Jak se jmenujete "úředně"?

Věra Ficková. Já ale chtěla vždycky jméno Victoria. Jsem z pěti dětí a moji čtyři sourozenci mají krásná jména. Když jsem začala zpívat, přijala jsem krásné jméno také - Victoria.

Celý rozhovor najdete ve čtvrtečním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám