Hlavní obsah

Ve čtvrtek začíná festival francouzských filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky i klasiku francouzské kinematografie představí od čtvrtka do pondělí 8. ročník Festivalu francouzského filmu, který bude poprvé probíhat kromě Prahy zároveň v Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Uvede mimo jiné tři předpremiéry: Erasmus 2, U konce s dechem a DOO WOP.

Článek

Francouzská komedie režiséra Cédrica Klapische Erasmus 2 s Audrey Tautouovou a Romainem Durisem v hlavních rolích slavnostně zahájí pražskou část festivalu v kině Světozor ve čtvrtek 24. listopadu. Klapisch v ní navazuje na komedii ze studentského prostředí Erasmus a spol., oceněnou na MFF v Karlových Varech 2002 Cenou diváků.

Erasmus 2 vypráví příběh začínajícího spisovatele Xaviera (Romain Duris), který se setkává s bývalými kolegy a hledá sám sebe jak v profesním, tak i v soukromém životě. Audrey Tautouová o filmu řekla: "Příběh vyzrál a mezi postavami se vytvořil intimnější vztah. Charaktery získaly na hloubce. Scénář mě až trochu vykolejil, je velmi přesný."

Klasické dílo francouzské Nové vlny Jeana-Luca Godarda U konce s dechem, připravované k obnovené premiéře, připomene jednoduchý příběh o krádeži auta, následné vraždě a útěku, který vyvolal převrat ve světové kinematografii a proslavil tehdy vycházející hvězdu Jeana-Paula Belmonda.

Novodobá pařížská road movie Doo Wop režiséra Davida Lanzmanna vypráví příběh Ziggyho, typického pařížského floutka v klobouku a s cigaretou věčně v koutku úst, který se toulá letní Paříží v rytmu hudebního stylu Doo wop. Ziggy sní o tom, že bude producentem funkové kapely, která bude jednou hrát v pařížské Olympii. Nechává se unášet svými sladkými iluzemi až do chvíle, kdy na něj dopadne tíže reality.

Novinkou festivalu je sekce Výběr české kritiky, která nabídne francouzské snímky z posledních pěti let : Gillesovu ženu, Invazi barbarů, Trio z Belleville, Slavíky v kleci, Příliš dlouhé zásnuby, Válku policajtů a Malovat nebo milovat.

Lákadlem pro pražské diváky bude v pátek Filmová noc v kině Světozor, která nabídne koprodukční snímky, v nichž francouzský jazyk zazní jen vzácně, avšak Francie se podílela na jejich vzniku. Zahájí ji Nultý kilometr režiséra Hinera Saleema, který s humorem líčí osud mladého Kurda v Iráku, pokračovat bude Vodkou Lemon téhož tvůrce, oskarovou tragikomedií Danise Tanoviče Země nikoho a Božím zásahem Elii Suleimana. Festivalové vstupné 70 Kč se vztahuje i na celou filmovou noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám