Hlavní obsah

Green Day vydávají CD i DVD Bullet In A Bible

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek listopadu, Lisabon, předávání Evropských cen MTV. Zatímco zpěvačka Madonna se pokouší na pódiu přesvědčit svět, že tančit na stará kolena a tvářit se progresívně je přirozené, trojice Green Day v zákulisí tuší, že o své kvalitě nikoho přesvědčovat nemusí. Za pár minut posbírala dvě prestižní ocenění, stejně tak jako mnohokrát předtím, například v únoru, kdy brala Grammy za nejlepší rockové album.

Článek

Green Day se deset let po "velkém punkovém třesku" stali legendou a sotva kdo vysvětlí, jak se to takhle zašmodrchalo. Za sedmnáct let kariéry prodali více než patnáct miliónů desek.

Teplé léto 1994 přineslo punkrockovému světu dvě velká vzrušení: The Offspring a Green Day. Zatímco ti první posléze úspěšně navazovali na desku Smash a konec devadesátých let byl plně v jejich uječené režii, Green Day po desce Dookie (1994) pouze paběrkovali. V roce 2000 se zdálo, že už nemají co říct a nedostává se jim sil.

O čtyři roky později ale vyšel počin American Idiot. Green Day na něm zkompilovali všechny své nejlepší hudební nápady, polili je mocnou melodickou vahou, neopomněli poučky, že v rock´n rollu dělá syrovost své a dovolili si do svých písniček zakomponovat přiznávky melodií, které svět již pár let znal. Zabralo to. American Idiot se stalo definicí punk rocku nového tisíciletí.

Kapela vyrazila na turné, v červnu zavítala do Prahy a uzemnila Sazka Arenu. A 11. a 12. téhož měsíce obsadila anglický Milton Keynes National Bowl, nadvakrát shromáždila na 130 tisíc diváků a nahrála živé album a DVD. Vyšlo v jednom balení jako Bullet In A Bible.

Láska k The Clash

Proč si americká skupina vybrala k tak podstatnému aktu místo v Británii? 1,5 miliónu nosičů American Idiot z devíti miliónů celosvětově prodaných si rozebrali ostrovní fandové. Navíc si Green Day nikdy nepřestali vážit tamních The Clash a punk rocku jako takového. Celou show režíroval Samuel Bayer, muž odpovědný za všechny klipy Green Day a také za kultovní filmeček k písni Smells Like Teen Spirit slovutné Nirvany.

Pravda, ve srovnání s pražským koncertem na desce pár písniček chybí, mimo jiné coververze majstrštyku skupiny Queen We Are The Champions. Nic to ale nemění na skutečnosti, že CD a především DVD jsou výtečně technicky i vizuálně ztvárněny. Odkrývají skvělé aranže, které Green Day pro koncertní verze svých písní vymysleli.

Vypouštějí výbušnost a netají akčnost, s jakou se skupina na pódiu představuje. Nic není ošizeno, zvuk kolekce je plastický. DVD provází pohledy do zákulisí, vyznání členů Green Day z toho, jak překvapivý je jejich návrat na výsluní, a také až monotónní přesvědčování fanoušků, že jejich láska ke kapele je nehynoucí. Jistě, v budoucnu vstanou noví punkrockeři, nicméně dnes patří svět Green Day. Kolik dalších prestižních cen ještě posbírají?

Green Day: Bullet In A Bible CD a DVD, Warner Music, 65:02 a 90 min

Reklama

Související témata:

Související články

Green Day zfilmují album

Plány převedení aktuální desky americké rockové skupiny Green Day nazvané American Idiot na filmové plátno nabývají konkrétních rozměrů. První záběry...

Výběr článků

Načítám