Hlavní obsah

Na desce Havěť všelijaká vyšly tři desítky písniček pro děti

Zejména dětskému publiku je určena nová deska s více než třemi desítkami písniček od stejného počtu kapel a interpretů nazvaná Havěť všelijaká. Po jedné skladbě na ni přispěli například Jiří Suchý, Jiří Schmitzer, Hradišťan, Jiří Lábus, Jaromír Nohavica, Roman Holý, Bratři Ebenové, Sestry Steinovy nebo Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem.

Článek

"Havěť všelijaká je album písniček především o zvířátkách nebo o jiných bytostech, které se za havěť mohou považovat," řekl producent alba Vít Sázavský. "Vychází na Vánoce, protože je určeno především dětem, ale jak sám vím z vlastní zkušenosti a prvních ohlasů, dá se říct, že je pro všechny generace," uvedl.

"Naprostá většina písní byla napsána nebo vytažena ze šuplíku právě pro zveřejnění na tomhle albu," vysvětlil Sázavský; jen někteří oslovení tvůrci výjimečně natočili cover verzi již dříve vydané písně.

Řada zúčastněných hudebníků se sešla na dnešním křtu v pražské zoo. Obal alba totiž vytvořil výtvarník Michal Cihlář, který je jejím hlavním designérem. Část výtěžku z prodeje alba vydávající firma Indies Records věnuje na podporu evropské kampaně na záchranu nosorožců ve volné přírodě, řekl novinářům kmotr desky, ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Své písničky z alba dnes zahráli a zazpívali například Ivan Mládek, Jan Burian nebo Václav Koubek. Křest uváděl herec, moderátor a zpěvák Aleš Háma, který na album podle svých slov "nakdákal" také jednu písničku. "Až později jsem byl překvapen, v jak dobré společnosti jsem se to vlastně octl," konstatoval.

Autoři desky by rádi pro děti uspořádali turné, na němž by se setkali alespoň někteří další zúčastnění hudebníci. "Uvažujeme o tom, ale je to spíš sen, k jehož splnění nám mnohé chybí," dodal Sázavský.

Více informací, včetně textů písní najdete na http://www.havetvselijaka.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám