Hlavní obsah

Režisér Petr Zelenka uvede novou hru Teremin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový scenárista a režisér Petr Zelenka uvede v Dejvickém divadle v Praze už svou druhou hru. Má název Teremin a premiéra se uskuteční 17. listopadu. Námětem mu byl životní osud ruského vědce, vynálezce, hudebníka a špiona Lva Sergejeviče Theremina (1896 - 1993), muže zmítaného dějinami.

Článek

"Neměl vztah k hudbě a udělal vše pro to, aby se stal vynálezcem. Ale protože vynalezl hudební nástroj, musel se hudebníkem stát a tento nástroj si ho zcela podmanil," uvedl Zelenka. O tomto muži prý Robert Moog prohlásil, že nebýt jeho, nedokázal by sestrojit syntezátor. Takzvaný thereminvox si vynálezce zcela podmanil.

Hlavní těžiště hry tvoří období zhruba deseti let, která Theremin prožil ve třicátých letech v Americe. Zde založil první elektrickou kapelu na světě - Thereminův elektrický orchestr, zažil období obrovské slávy, ale také zdrcující úder hospodářské krize.

Titulní roli v Zelenkově hře ztvární Ivan Trojan. V dalších se představí například David Novotný, Martin Myšička, Vendulka Křížová a Lenka Krobotová.

Vynálezce i agent

"Bude to hra o svobodě jednotlivce, který žil v šílené době. Vystřídal snad všechny ruské rozvědky - pro KGB pracoval až do roku 1967. Zemřel v roce 1993, to mu bylo 97 let," uvedl Zelenka, který v inscenaci používá dva funkční "thereminvoxy". Ivan Trojan se prý na ně naučil docela obstojně hrát.

Dejvické divadlo v akci

Na konci listopadu začne zkoušet umělecký šéf Dejvického divadla Miroslav Krobot Shakespearova Hamleta opět s Ivanem Trojanem v titulní roli. Premiéra je plánovaná na polovinu dubna. Další dvě inscenace na této scéně nazkouší režiséři David Ondříček a Jan Antonín Pitínský.

Jde už o druhou spolupráci tohoto filmaře s dejvickým souborem. Jeho divadelní prvotina Příběhy obyčejného šílenství, kterou napsal pro tuto scénu a v únoru představil i na filmovém plátně, má úspěch u divadelního publika i filmových diváků. Teremin se na dejvickém jevišti objeví téměř přesně na den po čtyřech letech od Příběhů obyčejného šílenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám