Hlavní obsah

Michal Viewegh si píše deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Michal Viewegh si poprvé v životě píše deník. Čtenáři by jeho stránkami mohli listovat v květnu. "Bude se to zřejmě jmenovat Báječný rok s podtitulem Deník 2005," prozradil Viewegh novinářům ve Varšavě, kam zavítal při příležitosti vydání polského překladu tří svých dřívějších knih - Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách a Román pro ženy.

Článek

"V názvu nové knihy je lehká ironie. Jako byla Báječná léta pod psa, nebo Báječná léta s Klausem, tak i tento rok, ostatně stejně jako každý rok každého člověka, měl chvíle krásné i méně hezké," řekl autor.

"Letos se nám narodilo dítě, dělali jsme nový film, vydal jsem novou knížku," připomněl některé události. Viewegh v posledních měsících prý také pracoval na scénáři k filmu, který vznikal podle jeho knihy Účastníci zájezdu. Nový film by měl mít premiéru v dubnu.

Polský překlad je jedním z mnoha

Letos měl premiéru i Román pro ženy, jehož režie se ujal Filip Renč. "Psal jsem scénář, takže za to zodpovídám. Myslím si, že v žánru romantická komedie je to dobrý film. Jsem s ním spokojený," řekl Viewegh.

Stejnou radost má i z posledního polského vydání svých knížek. Už před přibližně třemi lety sice v Polsku vyšla jeho knížka Účastníci zájezdu, ale kvůli problémům s distribucí se příliš nedostala ke čtenářům. "Polština je už asi dvacátý jazyk, ve kterém se moje knížky objevily," dodal autor.   

Viewegh se proslavil na začátku devadesátých let povedenou novelou Názory na vraždu, která s krutou přesností odhalovala omezenost malého českého města. Následovaly např. knihy Výchova dívek v Čechách, Báječná léta pod psa, Účastníci zájezdu, Báječná léta s Klausem a další.

Viewegh začal vydávat každý rok novou knihu a některé texty tak byly zákonitě slabé. Jeho psaní částečně ovládlo monotónní řemeslo, ale např. román Vybíjená byl nedávno kritikou přijat poměrně dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám