Hlavní obsah

Album vydává další SuperStar, Ali Amiri

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debutové Amiriho album je poseto hudbou a vokálním výrazem, který k rodilému Teheránci přirozeně patří. Romantické skladby ve středním a pomalém tempu jsou protkány láskyplnými příběhy a Ali při nich coby zpěvák jakoby naříká, zpívá ze svého nejhlubšího nitra.

Článek

Pojmenoval jste album A Piece Of My Heart podle písničky od Janis Joplinové?

To je pouze shoda okolností. Původně se mělo jmenovat Skutečné sny. Splnil se mi tím totiž sen a chtěl jsem dát naději i všem ostatním, protože když něco máte v hlavě a jdete za tím, uskuteční se to. Na desce jsou však písničky, které jsou velmi osobní, jsou kus mého srdce. Proto jsem se nakonec rozhodl pro název Kus mého srdce.

Jedna skladba je nazpívána česky, zbytek anglicky, arabsky nebo persky. Podle čeho jste vybíral jazyk, ve kterém písničky nazpíváte?

Perské písničky jsem většinou celé napsal sám. Některé jsou už starší. Otextoval jsem i píseň When You Kissed Him, ve které jsem se v textu inspiroval z nějakého filmu. Když jsem ji psal, bylo mi asi dvanáct. Celkově jsem chtěl, aby řeči, ve kterých zpívám, byly na desce vyvážené.

V písničce Nejsi má jste zazpíval česky lépe než předtím několikrát v soutěži Česko hledá SuperStar. Trénoval jste?

Je tam poměrně jednoduchý text a já měl dost času ho nacvičit. Mluvit česky a zpívat česky je velký rozdíl. Při zpěvu se častokrát ztratí ten směšný přízvuk.

Která z písniček je pro vás nejosobnější?

Emshab (Tonight). Napsal jsem ji, když jsem se po čtyřech letech rozešel s přítelkyní. 

Složil jste všechny písničky v Česku?

Ano, protože na kytaru jsem začal hrát až tady. Předtím jsem vždycky měl v hlavě nějakou hudbu, ale nedokázal jsem ji přepsat skrz nástroj. To jsem se naučil až v Čechách.

Pro koho deska je?

Určitě pro maminku a tatínka. Jestli cítím, že mi někdo dává lásku, pak je to od nich. Já se ji snažím splácet, ovšem oni jsou velmi hrdí. Vždycky mi říkají, ať si nemyslím, že mě někdy budou potřebovat. Náš vztah je pevný, i když já jsem tady a oni momentálně v Kuvajtu.

Ali Amiri: A Piece Of My Heart

Sony BMG, 47:30

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám