Hlavní obsah

Koncert ve stanu na Letné pomůže Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí se uskuteční se stanu Národního cirkusu Berousek na letenské pláni v Praze od 19 hodin benefiční večer World Music For Pakistan, kterého se účastní skupiny Čankišou, Al.-Yaman a Tam Tam Orchestra i Divadlo Continuo. Večer bude uvádět herec Jan Budař. O koncertu víc prozradil Novinkám hráč na dechové nástroje David Synák ze skupiny Čankišou.

Článek

Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodli upořádat koncert na podporu Pákistánu?

V tvorbě nás inspiruje etnická hudba z celého světa, ale třeba náš zpěvák  zpíval i ve stylu pákistánské hudby kavali. Dostali jsme i pozvání na vůbec největší přehlídku divadel a kapel v oblasti  World Performing And Visual Arts Festival 2005, která se koná v pákistánském Láhauru a na kterou odjíždíme 18. listopadu. Hned, jak jsme se dozvěděli o tragédii, která zemi postihla, rozhodli jsme se výtěžek z chystaného koncertu věnovat na pomoc Pákistánu.

Jak jste vybírali další účastníky benefice, mezi nimiž se neobjevují žádná známá jména ze středního proudu, ale soubory, které se věnují world music? Podle jejich vztahu k pákistánské hudbě?

Upřednostnili jsme skupiny, které se věnují etnické hudbě a tancům, ale žádný z nich nečerpá z pákistánské hudby. Kapela Al-Yaman vychází spíše z arabské oblasti, odkud pocházejí i tance, jimž se věnuje duo Rahat - Lukum. Ale třeba při pečlivém poslechu skladeb Tam Tam Orchestry, která se věnuje latinským rytmům, se dají v její tvorbě objevit i postupy pákistánské hudby.

Proč benefici pořádáte ve stanu cirkusu Berousek na pražské letenské pláni a ne v domácím Brně?

Koncert už byl takto naplánovaný, jen se po zemětřesení změnil na benefiční. V Brně se ale také budou konat benefiční koncerty, těch se však nezúčastníme, protože budeme právě v Pákistánu. Jejich pořadatele však podporujeme. 

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám