Hlavní obsah

V dnešní hudbě je primitivní jazyk, říká klávesista Rammstein

Právo, Jaroslav Špulák

Rosenrot. Tak se jmenuje nová deska provokativní, ale hlavně populární německé skupiny Rammstein. O novince, ale také o sjednocení Německa, němčině, barevném Berlíně, ohni a jedné lodi zamrzlé v ledu hovoří klávesista Christian "Flake" Lorenz.

Článek

Vaše nové album se jmenuje Rosenrot (Růžový). Text titulní písně odkazuje na básníka Johanna Wolfganga von Goetha a bratry Grimmovy. Co vás na nich přitahuje?

V písničce Rosenrot je Goethe přímo citován. Till, náš zpěvák, ho má velmi rád. Obdivuje vůbec jeho dobu a navíc miluje němčinu. A také ho přitahuje bolestínská touha, která je cítit z některých Goethových textů. Líbí se nám krása tehdejšího jazyka, krása, která v současnosti z řeči úplně zmizela.

Zejména v hudbě je dnes jazyk hodně primitivní. Ještě více se to zhoršilo s nástupem hip-hopu. Mrzí mě, že se tahle hudba spojuje skoro jen s nadávkami.

Jedna vaše deska se jmenovala Sehnsucht (Touha). Dnešní Rammstein tedy touží hlavně po zmizelé kráse němčiny?

Nejde jen o to. Jde také o lásku. Ostatně jako vždycky. Jakou barvu má láska na desce Rosenrot? V minulosti měla i hodně temných odstínů. Jsou tu písničky, ve kterých se zpívá o ztrátě lásky. Třeba Wo bist du (Kde jsi).

Její hrdina pochopí, koho miloval a co ztratil ve své partnerce až v okamžiku, když je pozdě, kdy ji skutečně ztratil. Myslím, že by se mělo více přemýšlet o tom, co člověk má, a vážit si toho.

Na obalu desky je loď zamrzlá v ledu někde vysoko na severu. Co to symbolizuje?

Všichni v kapele milujeme lodě. Loď symbolizuje touhu někam odjet, stesk po dálce. Loď na obalu je skutečně zamrzlá v ledu. Uvnitř jsou ale lidé, kteří chtějí jet dál. Motor ještě běží, topení stále topí, ale ti lidé uvázli.

Je to bezvýchodná situace?

Ne tak docela. Na druhé straně obalu se loď ze zajetí ledu osvobodila a může zase vyjet někam do dálky. 

Goethe platil ve své době za velkého Evropana. Odmítal například nacionalismus. Má tím co říct i k dnešku?

O tom jsme příliš nepřemýšleli. O Goethem jsme se prostě jen hodně učili ve škole. Goethe je zkrátka základ. Ale fascinující jsou jeho cesty po Evropě. Pobýval v Itálii, jezdil i do Čech. Kdo cestuje, poznává svět a vnímá ho jinak, s odstupem, s klidem, s moudrostí. Ne jako ten, kdo celý svůj život stráví jen v rodné vesnici. Na tehdejší dobu to musel být skutečný výkon - procestovat Evropu ve starém kočáře.

Celý rozhovor s Christianem Lorenzem ze skupiny Rammstein vyjde v rubrice Hudební styl čtvrtečního vydání deníku Právo. V Hudebním stylu naleznete i Madonnu a Gwen Stefani, výsledky studentských cen, tipy na koncerty a alba a soutěž o koncertní CD Anety Langerové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám