Hlavní obsah

Liternetur@: Svobodný svět wikipedie

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už taky konečně musím něco napsat o wikipedii. Několikrát jsem na ni odkazoval, tak si to zaslouží. Nejdříve jsem se s ní setkal náhodně při různých výpravách za ukrývajícími se informacemi. To jsem si vždycky náramně početl. Třeba o bitvě o Vídeň v roce 1683, ta je popsána jako zápas mezi silami Křesťana Evropa a Říše pohovky, odtud pak pohovky bojovali dál.

Článek

Nebo text Jak číst báseň? Stačí snad první odstavec: Básně mohou být čteny ticho k sám, nebo smět být četl nahlas sólově nebo k ostatním lidem. Ačkoliv číst nahlas k sám může zvednout obočí v mnoha kruhách, toto omezení je zřekl se v případě poezie. Obočí jsem měl zvednuté jako starý železniční semafor a moc jsem nechápal, proč je asi polovina z 500 000 hesel v angličtině překládána do češtiny strojově, pomocí překladače Eurotron (pobavte se na wikipedia.infostar.cz).

Jenže pak jsem se dostal na stránky české wikipedie, kde je mj. k dnešnímu dni přes 18 300 článků, a změnil jsem názor, protože cesta open source, kdy autor (třeba programu) dává své dílo k dispozici ostatním, mě neobyčejně zajímá. Používám záměrně slova cesta, jelikož mi to připadá (a můžete se klidně smát) jako velice osobní hledání každého z nás, jak se dostat z propasti agresivní představy o tom, že neobohacovat se je nemravné. No, zcela přesně jsem to nenapsal, protože tenhle způsob existence vlastně člověka obohacuje mnohem víc než plná šrajtofle. Tím netvrdím, že peníze nejsou příjemná věc, nicméně je třeba mít vyrovnané skóre. A řekl bych, že velká část dnešní mladé generace se na tuhle cestu vydala (i když na začátku stojí závory autorského práva a copyrightu).

Nechci zbytečně vlastními slovy opisovat to, co napsali tvůrci této encyklopedie. Takže cituji: Wikipedie je internetová mezinárodní encyklopedie s otevřeným obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Wikipedie existuje v téměř 200 jazykových verzích, jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření svobodné encyklopedie v co nejširším počtu jazyků.

Obsah Wikipedie je licencován pod svobodnou licencí GNU FDL, což znamená, že při dodržení jistých pravidel je možno jej volně kopírovat a upravovat. Princip wiki pak znamená, že libovolný uživatel může změnit libovolný článek (opravit překlep, opravit věcnou chybu, rozšířit článek). Místo pro setkávání našich wikipedistů se nazývá Pod lípou neboli Česká hospoda. Zakladatelem toho všeho je Američan Jimmy Wales a dnem zrodu je 20. červen roku 2001. Nezisková nadace Wikimedia provozuje další související projekty, např. Wikcionář (výkladový slovník), Wikisource (volně dostupné dokumenty) nebo Wikibooks (volně dostupné knihy a manuály). Zde se skrývá i nechutně racionální jazyk chumbaba.

Tohle si musíte opravdu prostudovat sami, protože: Chumbaba v principu nerozlišuje symboly pro činnosti (slovesa) a pro objekty (substantiva). Nerozlišuje ani symboly pro vlastnosti (adjektiva) ani způsoby (adverbia). V principu všechny označují totéž. Již se řádně, v principu, třesete, lingvisté? A co na to vy, básníci?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám