Hlavní obsah

Warner Bros.: Hledá se profesor Brumbál.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Natáčení třetího pokračování příběhů rozcuchaného kouzelnického učedníka Harryho Pottera s podtitulem Vězeň z Azkabanu začne v únořu či v březnu 2003. Již nyní ale producenti pátrají po novém herci, který by nahradil v říjnu zemřelého Richarda Harrise v roli profesora Brumbála z kouzelnické školy v Bradavicích.

Foto: Warner Bros.

Richard Harris v roli profesora Brumbála v sérii filmů o Harry Potterovi.

Článek

Jedním z možných následovníků by podle serveru People.com mohl být třiašedestátiletý britský herec Ian McKellen, který je rolí kouzelníka Gandalfa spjat s konkurenční tolkienovskou trilogií Pána prstenů. Ačkoli se jedná o odlišné filmy, v žebříčcích návštěvnosti jsou to nesmiřitelní rivalové. U Warnerů uvažovali také o Christopherovi Lee, který v Pánovi prstenů hraje kouzelníka Sarumana. Nicméně jak připomíná server Zap2it.com, Lee v brzké době zahájí natáčení dalšího dílu Hvězdných válek, kde hraje Hraběte Dooku. Dalším potencionálním profesorem Brumbálem by mohl být filmový dvojník Harrise, Harry Robertson, který za něj zaskakoval při natáčení prvních dvou dílů. Server Upcomingmovies.com jako další možné nástupce zmiňuje britské herce Peter O'Toola a Terence Stampa.

Richard Harris

(*1. října 1930, Limerick - Irsko - + 25. října 2002, Londýn - Anglie) Fenomenální herec irského původu, který nečekaně zazářil na konci kariéry v "potterovkách", podlehl v londýnské Univerzitní nemocnici rakovině lymfatických žláz. Stačil dokončit pouze dva z chystané série celovečerních filmů. Začátkem října Harris nečekaně oznámil, že bojuje s rakovinou, a odvolal také účast na listopadové premiéře snímku Harry Potter a tajemná komnata. Harris si například zahrál císaře Marca Aurelia ve filmu Gladiátor. Byl dvakrát nominován na Oscara - 1964 za film This Sporting Life, za který získal cenu v Cannes a nominaci na Zlatý Glóbus, a v roce 1991 za film The Field, který mu rovněž vynesl nominaci na Zlatý Glóbus. V roce 2000 dostal cenu za celoživotní dílo na Evropských filmových cenách. Roli profesora Brumbála vzal "na nátlak" své 11leté vnučky, které mu hrozila, že s ním již nikdy nepromluví, pokud roli nevezme.

Ian McKellen

(*25. května 1939, Brunley - Anglie) Britlantní shakespearovský herec, vystudoval literaturu v Cambridge. Má na svém kontě dvě nominace na Oscara. První z roku 1999 za hlavní roli ve filmi Gods and Monsters (1998), druhou nominaci získal o tři roky později za vedlejší roli kouzelníka Gandalfa ve filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001), která mu rovněž vynesla nominaci na britské ceny BAFTA. Kromě tolkienovské trilogie nyní hraje v sérii X-Men mutanta Magneta.

Christopher Lee

(*27. května 1922, Belgravie - Anglie) Představitel Hraběte Drákuly či Sherlocka Holmese. Drákulu si několikrát zahrál v 50tých letech minulého století, aby se k transylvánskému aristokratovy vrátil v několika pokračováních v 60tých a 70tých letech. Zahrál si v bondovce Muž se zlatou zbraní (1974). Poté se mu otevřely brány Hollywoodu, kde ztvárnil desítky rolí, avšak nevalného významu. Jeho filmová kariéra nabrala nové obrátky až v novém tisíciletí, díky roli Hraběte Dooku v Hvězdných válkách a kouzelníka Sarumana v tolkienovské trilogii Pán prstenů. Tato role mu vynesla nominace na ceny MTV 2002 za nejlepší souboj a nejlepšího zloducha.

Peter O'Toole

(*2. dubna 1932, Connemara - Irsko) Sedmkrát byl nominován na Oscara, ale pokaždé mu toto prestižní ocenění uniklo. Lepší bilanci má na Zlatých Glóbech, kde získal osm nominací a z toho třikrát slavil úspěch. Světovou superhvězdou z něj učinil film Lawrence z Arábie (1962). Zde si vybral svou dávku štěstí, neboť při vybírání hlavního představitele byl až druhý za svým spolužákem z Královské akademie dramatických umění Albertem Finneyem. Jejich spolužákem byl i Richard Harris.

Terence Stamp

(*22. července 1939, Stepney - Anglie) Obrdžel jednu nominaci na Oscara za vedlejší roli ve filmu Billy Bud (1962). V roce 1965 si z festivalu v Cannes odnesl cenu za film The Colector. Významným úspěchem byla jeho účast ve filmu Dobrodružství Priscily, Královny pouště (1994), za kterou byl nominován na Zlatý Glóbus, britské ceny BAFTA a získal cenu na festivalu v Seattlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám