Hlavní obsah

Zlomené květiny Jima Jarmusche

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film režiséra Jima Jarmusche Zlomené květiny jakoby se názvem k drsnému králi nezávislé filmové scény (Mrtvý muž, Ghost Dog - Duch samuraje, Kafe a cigára) ani moc nehodil. Když se k tomu ještě přidá jako "propagační" tahák fakt, že v něm hraje Sharon Stoneová, trochu to vypadá, jakoby Jarmusch sešel z cesty.

Článek

To zdání může ale trvat jen do chvíle usednutí do kina - pak divák záhy zjistí, že je přesně tam, kde chtěl být - má-li rád filmy, které ještě dovedou vyprávět, dojímat i bavit. Zlomené květiny to nabízejí v příběhu stárnoucího muže, který je ve skvostném podání Billa Murrayho doslova ztělesněním osamělosti.

Don Johnston (Murray), který už svůj život obul do teplákové soupravy a ledového výrazu tváře, dostane jednoho dne růžové psaní. V něm mu jedna z jeho bývalých milenek sděluje, že spolu mají dospělého syna, který by tatínka rád poznal. Jediné, co tomuto lakonickému sdělení chybí, je podpis. Don tedy na naléhání souseda a přítele (Jeffrey Wrigt) vyráží na okružní cestu po bývalých láskách s nadějí, že co hledá, najde.

Jarmusch se ve svém novém snímku, oceněném Velkou cenou poroty na festivalu v Cannes, po odskoku ke Kafi a cigárům vrátil k osobitému stylu vyprávění příběhu, kde se sice mnoho nestane, ale diváci se přesto ani chvilku nenudí. Jeho film je milý, lidsky jímavý i vtipný, herecké obsazení excelentní. Kraluje mu Murray, jenž po Ztraceno v překladu a Životu pod vodou znovu vytvořil typ muže, který bez velkých svalů či klukovsky zářivého úsměvu člověka zvláštním způsobem uchvátí a ještě dlouho po odchodu z kina nepustí.

Neméně výborná je ale čtveřice hereček, které hrají jeho lásky - Frances Conroyová, Jessica Langeová, Sharon Stoneová a Tilda Swintonová - každá jiná, každá se zcela osobitou přitažlivostí. Jestli se zkrátka v tomto podzimním čase člověku zachce jít do kina, pak Jarmuschův film k tomu dává nejeden skvělý důvod.

Zlomené květiny

USA/Francie 2005

Režie: Jim Jarmusch, Scénář: Jim Jarmusch, Kamera: Frederick Elmes, Hrají: Bill Murray, Jeffrey Wright, Frances Conroyová, Jessica Langeová, Sharon Stoneová, Tilda Swintonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám