Hlavní obsah

Smršť superstars: Savka, Issa, Amiri i Bende vydávají CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém hudebním trhu nastala naprostá smršť "superstars". Během čtyř týdnů vydávají alba Tomáš Savka (už vyšlo), Ali Amiri, Petr Bende a Sámer Issa. Proč tak najednou? Firmy dobře vědí, že vydat jakoukoliv desku před Vánocemi je polovina úspěchu. Práce kvapná je ale často málo platná.

Článek

Tomáš Savka nazval svou druhou desku Neslibuju modrý z nebe, ale přesto modré z nebe slibuje. Není to obyčejná komerční deska..., je tam reggae, blues, funky, tvrdí překvapivě Savka.

Současně nám však tento "nekomerční" zpěvák na svém webu www.tomino.cz oznamuje: "Je to pro mě opravdu velká čest, že mě paní Vondráčková přizvala k účasti na svém vánočním turné. Budu moct zazpívat několik písní ze svých alb s podporou velkého bandu a také si s naší přední zpěvačkou zazpívám duet." Tak to je opravdu silná káva.

Savkova první deska byla ukázkovou komercí a autorem většiny písní je i nyní Savkův spolupracovník Dan Barták, který se podílel na natáčení loňského debutu. I kdyby se Savkův pěvecký projev stokrát zlepšil, těžko ho lze brát vážně jako zpěváka funky a blues. Jeho pojetí "black music" je tak trapně krotké, že se i české skupiny jako -123 minut nebo J.A.R. musí smíchy prohýbat v pase. Nic na tom nemění ani fakt, že na albu hostuje Martina Balogová, která Savku hlasově o třídu převyšuje.

Nový Sámer se starým obsahem?

Sámer Issa vydává také druhé album (jmenuje se Break the Silence) a tvrdí, že je vyspělejší než první. Přes všechno Issovo upřímné nadšení však není možné zapomenout, že první Sámerův počin nezněl jako jeho vysněná americká rhytm and blues. Moc nadějí nevzbuzuje ani fakt, že polovinu repertoáru má na svědomí Ondřej Brzobohatý, ale nemá cenu odsuzovat desku předem. 

U dalšího ze "Superstars", Petra Bendeho, je situace složitější. Bende se od svých souputníků liší v mnoha věcech, např. v tom, že je autorem všech skladeb na albu nazvaném PB a s jednou výjimkou i textů. Jeho perfekcionismus zachází až tak daleko, že si sám nahrál všechny akustické kytary, elektrické kytary, klávesy a bicí a přitom ještě zpívá.

Podle ukázek na stránce www.petrbende.cz občas trochu balancuje nad propastí pop-rockového kýče, ale určitý talent nepochybně má.

Záhadný Amiri

Těžko odhadnutelný je výsledek studiové práce Ali Amiriho. Elegantní íránský lékař se v soutěži Česko hledá superstar prezentoval na jednu stranu až extrémně originálním projevem, kdy známé skladby měnil k nepoznání, ale na druhou stranu i směšným debaklem, když chtěl zazpívat Chinaski, ale jeho interpretaci "Husákových dětí" nikdo z poroty neuvěřil.

Na albu A piece of my heart prý Amiri přichystal etnickou směs zpívanou v angličtině, perštině, arabštině i češtině. Jeho duet s Monikou Absolonovou, který si můžete vychutnat na www.aliamiri.net, bohužel varuje, že MUDr. Amiri pravděpodobně vykročí slizkou cestou estrádního popu. Škoda. 

Anketa

Kterou desku byste si chtěli poslechnout?
Savku
5,6 %
Bendeho
25,3 %
Issu
24,3 %
Amiriho
10,5 %
Nikoho
34,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 708 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám