Hlavní obsah

TV: Rána z milosti pro českou mafii

Právo, Michal Procházka

Zabývat se mafiány českého kapitalismu 90. let chce odvahu, vytrvalost a určité postavení. Člověk nikdy neví, jak se to může zvrtnout. Režisér Jiří Svoboda i televizní reportér TV Nova Josef Klíma disponují těmito věcmi na naše poměry mírou nadprůměrnou. V neděli uvedla Česká televize jejich nový televizní mafiánský film Rána z milosti, v němž se do našeho domácího filmu vrátil po letech i herec, politik a podnikatel Milan Kňažko.

Článek

Jiří Svoboda se po svém snímku věnovaném "orlickým vrahům" zaměřil na další mafiány. Příběh Josefa Klímy je vymyšlený, ale postavy údajně pravdivé, převzaté z jeho reportérské činnosti. "Novinářský" rozměr je na snímku také tím nejneotřelejším. Jinak vidíme obvyklou psychologickou gangsterku, která je na poměry televize slušně a pečlivě natočená (nejde o klasicky "ošizenou" inscenaci). Ale jinak horko těžko splňuje standard tohoto starého a třeba ve Francii, zemi policejnímu filmu zaslíbené, mrtvého žánru.

Aleš Berka (Milan Kňažko) slaví padesátiny, ovšem stárnout se mu nechce, má mladou ženu a baví jej být úspěšný, když mu navíc lezou druzí do zadku. Tak to chodí údajně i u policistů, zvlášť, když on je okresním ředitelem. Stačí k tomu maličkost, jen přivírat oči nad počínáním si místního mafiána Radka Máši (Vladimír Dlouhý), který vede bordel, kšeftuje, leccos zařídí a se vším pomůže.

Příběh v současném českém maloměstě

Jenže kolik jsme už viděli ďábelských a bezcitných (a lepších) lumpů, kteří roní slzy nad maminkou v pečovatelském ústavu. A kolik odložených, odkvétajících žen úspěšných mužů, které pozdě "bycha honí", jako je paní Berková (Marta Vančurová). Stovky, tisíce? Ovšem tentokrát se na ně díváme v současném českém maloměstě (podle Klímy) typu Kladna, Slaného, Příbrami, Mostu či Litvínova. Což má přeci jenom strhující a peprnou příchuť a což jinak dost tradiční a poctivý film zachrání.

Když se dozvíme, že zločinec a fotbalový (sic!) boss Máša srazil v noci autem a málem přizabil Martu (Kristina Nováková), lásku jeho syna Ríši, tušíme, že je zaděláno na příkladné české drámo. Pochlapí se zkorumpovaný otec, když na něj naléhá syn (Braňo Holiček) a vydá svou kariéru všanc?

Vztah se synem je ovšem didakticky napsaný, takže leccos je průhledné dopředu. Zvlášť když je policie líná, všude panuje malomyslnost a korupce, všichni podle příručky "českého mafiána" chápou, že kdo chce k lizu, nesmí se bát ušpinit. Ale zajímavé to je. A nakonec překvapí žánru odporující uzavření příběhu. Rána z milosti totiž chce hlavně usilovně poradit, jak s našimi mafiány naložit.

Rána z milosti, ČT (2005)

ČT 1, 30. října, 20.00, 70 minut Režie: Jiří Svoboda, scénář: Josef Klíma, hrají: Milan Kňažko, Braňo Holiček, Vladimír Dlouhý, Kristina Nováková, Marta Vančurová.

Anketa

Jak se vám líbila Rána z milosti?
Velmi
70,6 %
Jen průměrně
5,9 %
Nezaujala mě
2,8 %
Nedíval(a) jsem se na ni
20,7 %
Celkem hlasovalo 472 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám