Hlavní obsah

Suchý, Novák a Šimotová převzali Ceny ministerstva kultury

Právo, cg
PRAHA

Jiří Suchý, operní pěvec Richard Novák a výtvarnice Adriena Šimotová převzali v úterý v pražském kostele svaté Anny Ceny ministerstva kultury. Ministr kultury Vítězslav Jandák je předal jako výraz úcty státu vůči umělecké tvorbě.

Článek

Jiří Suchý (1931), textař, dramatik, zpěvák, herec, režisér a výtvarník je jedna z nejvýznamnějších osobností české kultury druhé poloviny 20. století. Největší proslulost si získal jako spolutvůrce divadla Semafor a autor více než tisícovky písňových textů. Zejména ty, které vznikly během šedesátých let na hudbu Jiřího Šlitra, se staly výrazem jedné generace a trvalou hodnotou českého kulturního povědomí i pro generace následující.

Operní pěvec Richard Novák (1931) je po celý život věrný brněnské operní scéně a příkladem mimořádně skromného, přátelského a laskavého člověka. Nositel ceny Thalie z roku 2001 má na svém kontě na 150 rolí, provedl na 3000 představení (například Smetany, Dvořáka, Janáčka) bohatou koncertní činnost, trvalou spolupráci s filharmoniemi, s nimiž jako sólista projel celou Evropu, Japonsko i Argentinu.

Adriena Šimotová (1926) patří více jak čtyři desetiletí k nejvýznamnějším osobnostem současného českého výtvarného umění. Význam jejího díla není omezen hranicemi ČR, zároveň s uznáním doma nachází rezonance na mezinárodní umělecké scéně. V reakci na ztrátu lidskosti v projevech politické moci Šimotová ve svém výtvarném díle 70., 80., a 90. let zintenzivnila úlohu těla, vstoupila do prostoru umění se všemi částmi své bytosti, aby zaznamenávala rozhovor se svým osudem, se svými prožitky, touhami a nadějemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám