Hlavní obsah

Festival MOFFOM nabídne dokument o punku

PRAHA

V rámci festivalu MOFFOM (Music On Film, Film On Music), který byl zahájen ve čtvrtek a potrvá do pondělí, své tři snímky představí také Brit Don Letts, který svým záběrem přesně odpovídá názvu festivalu. Nejenže filmy točí, ale je také DJem a hrál v kapele Big Audio Dynamite.

Článek

Na festivalu budou v neděli promítnuty jeho dokumenty Punk: O čem to je (Světozor 18:00) a Sun Ra: Bratr z jiné planety (Lucerna 15:00) o slavném jazzovém vizionáři  i romantická komedie z prostředí reggae hudebníků One Love (Světozor 14:00).

Pro londýnskou punkovou scénu a zejména pro kapelu The Clash měl potomek jamajských rodičů obrovský význam, mladé punkery přivedl k reggae. Novinkám vysvětlil, jak se to stalo: "Ano, zvuk je úplně jiný, skoro protikladný, ale já mluvím o postoji, ne o ryčných kytarách, čírech a spínacích špendlících. V postojích je pro mě je reggae punkem, reggae je protestní hudba, je zaměřená proti establishmentu. Pro mě tedy nebylo těžké najít něco společného s lidmi, kteří hudbu používají stejným způsobem, snaží se vyjádřit své pocity, svou nespokojenost se společností. Punkeři se stali mými přáteli, protože se ztotožnili s mojí hudbou s reggae, neboť to nezpívalo o lásce, ale o realitě, o tom, co je to mít prázdné kapsy. Ze stejných důvodů je je punkem hip hop a punk i dada, Duchampova Fontána nebo surrealismus."

Don Letts také prozradil, že s punkery se seznámil ve svém  butiku Acme attraction, který byl v Chelsea na Kings Road stejně jako obchod Let It Rock Vivian Westwoodové a budoucího manažera Sex Pistols Malcoma McLarena.

 "V polovině sedmdesátých let chodili lidé do obchodů jako do klubů, aby se tam setkávali," řekl Letts. "Ke mně si nechodili jen kupovat retro hadry, ale také si poslechnout hudbu, kterou jsem tam hrál - reggae. Líbil se jim zvuk basy. A tak jsem se stal DJ v klubu Roxy, což byl první punkový klub v Londýně. Protože v té době ještě nebyly v Anglii vydané žádné punkové desky, tak jsem hrál reggae."

Don Letts uvedl i to, jak se dostal k filmu. Přivedl ho k němu právě punk. "Byl úplně jiný než předchozí styly, kapely se nevyvyšovaly nad posluchače, ale naopak podněcovaly diváky, aby se přidali a sami začali hrát. A já se toho taky chtěl aktivně zúčastnit, nebýt jen fanoušek, a když jsem dostal kameru, začal jsem kapely filmovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám