Hlavní obsah

Na knižní veletrh do Frankfurtu jede 38 českých vystavovatelů

PRAHA/FRANKFURT

Do Frankfurtu na Mohanem, kde se od středy do 23. října koná 57. ročník mezinárodního knižního veletrhu, se chystalo 38 českých vystavovatelů. Právu to sdělili zástupci společnosti Svět knihy, kteří zajišťují prezentaci české literatury.

Článek

Hlavní doprovodná akce se na českém stánku uskuteční v pátek, kdy ve 13 hodin představí Radka Křivánková svou knihu Ozdobné balení dárků. Autorka zapsaná v Guinnessově knize rekordů s největším (8x4x3 m) i nejmenším (3mm v průměru) zabaleným dárkem předvede také své umění.

Prezentaci české literatury doplní výstavy Nejkrásnější české knihy 2004, Česká literatura v překladu, Současná česká beletrie a poezie či přehlídka ilustrace dětských knih.

Bez spisovatelů

"Frankfurtský knižní veletrh je zaměřen především na obchod s právy, jsou tam sice také dny pro veřejnost, ale hlavní důraz je na obchodě," zdůvodnila Jana Chalupová ze společnosti Svět knihy, proč nejedou do Německa čeští spisovatelé. Literární agenti, kterým se může prezentovaná kniha zalíbit a rozhodnou se ji vydat na zahraničním trhu, jezdí podle ní spíše na jarní knižní veletrh do Lipska.

V Česku působí podle statistik Svazu českých knihkupců a nakladatelů přes 3600 nakladatelů. Rozhodující podíl české knižní produkce zajišťuje jen asi 300 z nich. Více než 100 titulů loni vyprodukovalo pouze 26 subjektů, které vydaly 5452 titulů, což je skoro 35 % celkové knižní produkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám