Hlavní obsah

FFFILM s Wallacem a Gromitem a soutěží

Novinky, František Fuka

Tento týden především všichni musíte navštívit film WALLACE A GROMIT: PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA, a to i ti z vás, které normálně králíkodlaci nechávají chladnými. Kromě toho vám dnes FFFILM nabídne soutěž, jejíž výherci mohou vidět film DOOM dříve a lépe, než ostatní Češi!

Článek

Ze všeho nejdříve malý bonus od Bontonfilmu a Novinek. Tento pátek má v USA premiéru film podle slavné videohry DOOM (jeho první recenze jsou tady). Do našich kin se dostane až za 14 dní, ale někteří z vás ho mohou vidět dříve a zadarmo.

Čtenáři FFFILMu mohou od společnosti Bontonfilm vyhrát 20 vstupenek (10 výherců po 2 vstupenkách) na slavnostní předpremiéru filmu DOOM, která se koná už v úterý 25. října (tedy 9 dní před normální premiérou) v 7 hodin večer ve Village Cinemas Anděl a které se zúčastní Andrzej Bartkowiak, režisér filmu!

Soutěž skončila a známe vítěze

Správná odpověď na níže uvedenou soutěžní otázku se skrývala pod písmenem C.

Výherci:
Milena Vaštová, Praha 6
Libor Vaněk, Brno
Kateřina Hubičková, Praha 1
Antonín Jelínek, Praha 10
Roman Vojvodík, Tábor
Luděk Oláh, Mimoň
Vojtěch Wostrý, Praha 8
Zbyšek Borovan, Praha 8
Vlastimil Menšík, Praha 6
Alexander Frič, Praha 4

 Gratulujeme.

Souěžní otázka zněla: První epizoda první hry "Doom" nesla název?

A) Shores of Hell

B) Inferno

C) Knee-Deep in the Dead

Přesná pravidla soutěže (především způsob odpovídání) jsou uvedena na úplném konci tohoto článku a je důležité si je přečíst. Pravidla i vyhodnocení soutěže jsou záležitostí Novinek, tudíž nemá smysl obracet se s případnými otázkami nebo problémy na mne.

A teď už k první premiéře tohoto týdne, k animovanému filmu WALLACE A GROMIT: PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA.

Wallace a Gromit je duo člověka a psa (Wallace je člověk), které žije v britském městečku. Wallace vynalézá (a miluje sýr), ale nemluvný Gromit je tak nějak chytřejší než jeho pán. Jejich šílená dobrodružství (včetně cesty na Měsíc a souboje se zlým zločinným tučňákem) jsme mohli vidět (tedy my ne, ale v jiných zemích je mohli vidět) v krátkých filmech GRAND DAY OUT, THE WRONG TROUSERS a A CLOSE SHAVE. Průměrný český divák zná spíše celovečerní SLEPIČÍ ÚLET, který je od stejných tvůrců (studio Aardman).

PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA je o tom, jak si Wallace s Gromitem založí firmu "Anti-Pesto", která pomáhá bránit zeleninové zahrádky obyvatel před nájezdy králíků. Wallace a Gromit jsou ale humánní, takže králíky nelikvidují, nýbrž je nechávají žít v klecích ve sklepě. Wallace přijde s vynálezem, s jehož pomocí chce odnaučit králíky žrát zeleninu, ale něco se nepodaří a je stvořen obří králíkodlak! Ten začne pustošit záhony v celém okolí, na Anti-Pesto se snese hněv obyvatelstva a Wallace pravděpodobně nezíská lásku Lady Tottingtonové (Helena Bonham Carterová).

Stejně jako v předchozích filmech Aardmanu jsou i hrdinové v PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA z plastelíny a pohybují se díky tomu, že stovky ubožáků měnily jejich polohu políčko po políčku (rychlostí 3 sekundy filmu za den). Všechny rekvizity a stavby byly skutečně postaveny a skutečně v miniaturní podobě existovaly. Podívejte se na oficiální stránky, jak se natáčelo a jak roztomile film vypadá

A nejen, že roztomile vypadá, ale taky má děj plný roztomilých absurdních vtípků. Některé z nich, pravda, ocení pouze dospělí nebo Angličané (policejní konstábl se jmenuje "Macintosh", tj. celé jeho jméno i s titulem zní "PC Macintosh"), ale většina z nich je univerzální.

Zajímavé je, že ve filmu se vyskytuje mnoho počítačem vylepšovaných záběrů (prý přes 500!), ale není to poznat. Software byl schválně vyvinut tak, aby výsledná animace vypadala "nedokonale" plastelínově. Film vznikal pět let a nabízí se otázka, zda by nevznikl rychleji, kdyby byl animován kompletně v počítači (tatáž otázka se ostatně nabízí v souvislosti s MRTVOU NEVĚSTOU TIMA BURTONA, kterou uvidíme za měsíc).

Kromě toho mě moc potěšila i hudba, která je v titulcích uváděna jako "Music by Julian Nott, music produced by Hans Zimmer", což v praxi znamená, že půl tuctu "zimmerových boys" upravilo a zremixovalo motivy, které složil Julian Nott pro původní krátké filmy s Wallacem a Gromitem. Funguje to skvěle a rád bych častěji slyšel, jak lidé od Zimmera aranžují skladby někoho jiného.

Celovečerní WALLACE A GROMIT je krásný film. Krásně osvobozující v tom, že nezpracovává žádná složitá témata, neobsahuje žádná poučení (jedině snad "nedělejte experimenty s mozkovými vlnami králíků") a je dokonale vhodný pro úplně nejmenší děti i pro úplně nejstarší dospělé. Vlastně, to platí pouze pro anglické nejmenší děti. U nás v kinech je totiž film titulkovaný, což malým dětem pochopitelně bude dělat problémy. Na druhou stranu, já a spousta dalších z toho máme velkou radost a můžeme si vychutnat suché britské dialogy jako "I want toupee" - "Okay, we take cash or check" - "No, I want my hair" - "But there are no hares here, only rabbits". Shodou okolností jsem ve stejný den viděl nejnovější superdrahý superpropagovaný Disneyho film STRAŠPYTLÍK, který je ve srovnání s WALLACEM A GROMITEM vyloženě ubohý...

P.S: Jako předfilm bude před PROKLETÍM KRÁLÍKODLAKA uváděn desetiminutový filmeček o tučňácích z filmu MADAGASKAR, který jsem neviděl, ale tučňáků z MADAGASKARU není nikdy dost.

P.P.S: Minulý týden zachvátil sklady studia Aardman požár, při kterém shořela většina postaviček a kulis z jejich starších filmů. Smutné. Pravděpodobně Disneyův pokus o pomstu.

Kromě toho jsem viděl film KURÝR 2, ve kterém Jason Statham znovu v produkci Luca Bessona provádí psí kusy v autě i bez něj. Zatímco první díl byla sympaticky syrová akční zábava, tentokrát vsadili tvůrci více na digitální efekty (velmi špatné), akční scény jsou hůř sestříhané (takže si nemůžete moc vychutnat choreografii) a především: Scénář je nyní mnohem debilnější, takže Jason Statham prostě nepůsobí tak cool jako v jedničce, když vystupuje v akčních scénách jako z Looney Tunes...

Premiéry týdne

Asi by mě docela zajímal film ZABIJI NIXONA, ve kterém Sean Penn hraje skutečného muže, který byl skutečně trochu na hlavu a skutečně se v 70. letech pokusil zabít Richarda Nixona (ale nejde o politický thrillier, spíš o "příběh obyčejného šílenství"). Určitě bych ho viděl raději, než KURÝRA 2.

Polský film MOJ NIKIFOR, o konci života slavného naivistivkého malíře, je zajímavý tím, že titulní roli v něm hraje žena.

A konečně BRASILERINHO je dokument Mika Kaurismäkiho o staré brazilské hudbě.

Ve zkratce...

Clint Eastwood se rozhodl, že současně se svým válečným filmem z bitvy o Iwo Jimu FLAGS OF OUR FATHERS uvede do kin druhý celovečerní film, zabývající se toutéž bitvou, ovšem z pohledu Japonců!

Řekl bych, že milovníky válečných filmů potěší také tento snímek od režiséra AMERICKÉ KRÁSY.

Skladatel Howard Shore ukončil práci na filmu KING KONG, protože "on a Peter Jackson mají jinou uměleckou vizi". Nahradí ho James Newton Howard. Aby vám to nebylo líto, tady si můžete stáhnout část soundtracku z videohry na motivy filmu.

Nechci vás znovu obtěžovat s informací, kterou už víte z dvaceti jiných míst, totiž s tím, že nový Bond v prequelu CASINO ROYALE je Daniel Craig. Zamyslel se ale někdo nad tím, kolik lidí je díky tomu bez práce?

Pravidla soutěže

1. Soutěž začíná ve středu 19. října 2005 a končí ve čtvrtek 20. října 2005 ve 22:00 hod.

2. Ceny: 10x dvě vstupenky na slavnostní předpremiéru filmu DOOM, která se koná už v úterý 26. října 2005 v 19:00 ve Village Cinemas Anděl v Praze.

3. Soutěžní otázka bude zveřejněna na serveru Novinky.cz 19. října. Soutěžní otázka bude zveřejněna se třemi odpověďmi označenými písmeny, z nichž jedna je správná.

4. Odpovídat na otázky lze do 20. října 2005 ve 22:00. Vítězové budou zveřejněni v pátek 21. října.

5. Jak odpovídat: Soutěžící vybere odpověď, kterou považuje za správnou a příslušné písmeno odpovědi napíše jako subject (předmět) na email soutez@novinky.cz.

PŘÍKLAD: Otázka: Jakou barvu má trávník? Odpovědi: A - zelenou, B - červenou, C - modrou. Správná odpověď se v tomto případě skrývá pod písmenem A. Soutěžící písmeno A (samotné velké písmeno bez teček, čárek, závorek atp.) napíše jako subject (předmět) emailu. V textu zprávy pak vyplní své jméno, adresu a telefonický kontakt.

6. Soutěžící může otázku odpovídat pouze jednou.

7. Výsledky soutěže jsou konečné, bez možnosti odvolání. Výhry nelze vyplatit v hotovosti ani je vymáhat právní cestou.

8. Účastníkem soutěže se stává každý, kdo akceptuje pravidla soutěže a odpoví na soutěžní otázku. Soutěžící jsou v systému identifikováni emailem, ze kterého odesílají odpovědi na soutěžní otázku.

10. Soutěže se mohou zúčastnit občané České republiky nebo osoby s trvalým pobytem na území České republiky starší 18 let, a to při splnění výše uvedených podmínek.

11. Seznam výherců bude zveřejněn po skončení soutěže v pátek 21. října 2005 na internetových stránkách www.novinky.cz.

12. Výherci si ceny vyzvedávají v redakci serveru Novinky.cz na adrese: Slezská 13, Praha 2.

13. Organizátorem soutěže je Borgis, a.s., Slezská 13, Praha ve spolupráci se společností Bontonfilm.

14. Až do odvolání organizátora vyjadřují soutěžící účastí v soutěži souhlas se zařazením do databáze organizátora soutěže, tj. Borgis, která může být použita pro marketingové účely organizátora. Zejména má organizátor právo uvést jméno, příjmení a obec výherců soutěže na internetových stránkách www.novinky.cz.

15. Ze soutěže jsou předem vyloučeni zaměstnanci, rodinní příslušníci a osoby spjaté s organizátorem. V případě potřeby si organizátor soutěže vyhrazuje právo posoudit jednotlivé sporné situace vzniklé v průběhu hry. Organizátor má právo kdykoliv jednostranně změnit pravidla nebo soutěž zrušit.

Reklama

Související témata:

Související články

Pseudoretro FFFILM

Tento týden mají premiéru filmy OSTROV a UTRŽENÝ ZE ŘETĚZU. Každý je jiného žánru, oba se snaží být aktuální, ale oba se budou líbit především těm, kteří...

Výjimečný FFFILM

Tento týden má premiéru tolik filmů, že to snad ani nejde spočítat. A většina z nich je nějakým způsobem výjimečná. Jeden je například trojrozměrný, jeden...

Nezávislý artFFFILM

Tento týden mají premiéru dva filmy, které - obávám se - příliš peněz neutrží a u jednoho z nich je mi to líto. Oba jsou totiž nekomerční. Skoro -...

Výběr článků

Načítám