Hlavní obsah

Menzel: s hudbou je film snesitelnější

PRAHA

Festival Music on Film - Film on Music se uskuteční od 20. do 24. října v šesti pražských kinech. Na programu je na 120 dokumentárních, celovečerních a experimentálních filmů a videoklipů, jejichž společným tématem je hudba v různých podobách a souvislostech. Hosty festivalu budou i režiséři Jiří Menzel a Karel Smyczek.

Článek

"Díky zvláštnímu názvu, který festival má, mi často kladou otázku, jestli je to filmový nebo hudební festival. Má odpověď je, že je to filmový festival, jehož ústředním tématem je hudba. Hudba všech žánrů a stylů," upřesnil na tiskové konferenci zaměření festivalu jeho zakladatel a prezident John Caulkins.

Jednou z nejzajímavějších doprovodných akcí 2. ročníku festivalu bude 24. října v kině Světozor koncertní provedení hudby z filmů režiséra Jiřího Menzela či Karla Smycka. Komorní orchestr Berg pod taktovkou dirigenta Petera Vrábela mimo jiné zahraje hudbu Jiřího Šusty z Menzelových filmů (Postřižiny, Rozmarné léto a jiné). Samotní režiséři Menzel i Smyczek budou hosty večera. Koncert proběhne od 19.30 pod názvem Skladatelé a film.

Menzel: Šust je skvělý filmový skladatel

Režisér Jiří Menzel vyzdvihl na tiskové konferenci svou spolupráci se svým dvorním filmovým skladatelem: "S Jiří Šustem se mi skvěle spolupracovalo. Měl široký rozhled. Byl to skutečný odborník, který je v současné době opomínaný. Rád bych jej i jeho práci zde vyzdvihl," řekl Menzel a dodal, že Šust vlastnil obrovský archiv, z něhož také společně s Menzelem hledali ten správný zvuk.

Pro Menzela má hudba ve filmu speciální místo. "Bez hudby by byly filmy vždycky nuda. Byla by to otrava. Film s hudbou je mnohem snesitelnější," přiznal významný český režisér, který v současné době připravuje adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Bližší informace o novém projektu ale Menzel odmítl sdělit.

Festival doprovodí zajímavé koncerty

Filmy budou uváděny v šesti sekcích, z nichž pro českého diváka je velmi přitažlivá sekce brazilského filmu: Brasileirinho, Black Orfeus (hraná filmová interpretace řeckého mýtu o Orfeovi zasazená do Ria de Janeira v době karnevalu). Po projekcích budou režiséři přítomni na diskuzích v tzv. green roomu v kinokavárně.

Na festival do Prahy přijedou tři desítky zahraničních filmařů, hudebníků a profesionálů z filmového a hudebního průmyslu, včetně legendy Larry Weinsteina a režiséra Dona Lettse - filmaře rané britské punkové scény.

Kromě projekcí festival nabídne bohatý doprovodný program, koncerty v Roxy a Lucerně.

Více informací naleznou zájemci na www.moffom.org .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám