Hlavní obsah

Beatles jsou kulturní ikonou století

LOS ANGELES

Britští Beatles se stali nejvlivnějšími umělci posledních sto let. Vyplývá to aspoň z ankety americké revue Variety, která určovala sto kulturních "Ikon století". Jako jediný spisovatel se mezi stovku dostal Václav Havel. V první desítce zbylo místo jen na herce, hudebníky či na Myšáka Mickeyho.

Článek

Za Beatles se do první desítky dostali jazzman Louis Armstrong, televizní herečka Lucille Ballová, filmové hvězdy Humphrey Bogart, Marlon Brando, Charlie Chaplin, James Dean a Marilyn Monroeová, kreslená postavička Myšáka Mickeyho a zpěvák Elvis Presley.

Variety zveřejnila seznam v neděli u příležitosti 100. výročí prvního čísla časopisu. Kulturní ikony redakce vybírala podle jejich tvůrčího, komerčního a společenského vlivu i podle toho, jak jsou mezinárodně známí. Variety se obrátil na své spolupracovníky, umělce a prostřednictvím internetového hlasování i na čtenáře.

Havel jako jediný spisovatel

Kromě Beatles Variety neuvádí pořadí v první desítce ani v první stovce. V ní se ocitla časově i žánrově různorodá společnost: filmaři jako Woody Allen, Pedro Almodóvar, Federico Fellini, Steven Spielberg a Quentin Tarantino, herecké hvězdy od Mae Westové, přes Gretu Garbo po Roberta Redforda a Barbru Streisandovou, a hudebníci nejrůznějších stylů jako skladatel vážné hudby Igor Stravinskij, operní diva Maria Callasová, Bob Dylan, rockeři Rolling Stones či punkoví Sex Pistols.

V případě Havla Variety cituje divadelního producenta a režiséra Gregoryho Moshera, podle něhož je český exprezident "nejlepším příkladem občana a umělce druhé poloviny 20. století". A protože Havel je opět občanem a umělcem, divadelní fanoušci mohou jen doufat, že v novém století se dočkají nových děl, která by se přiřadila k jeho mistrovským kusům jako Largo Desolato a Vyrozumění, poznamenal Variety v Havlově medailonku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám