Hlavní obsah

Asterix a Obelix prožívají nová dobrodružství

Právo, František Cinger
BRUSEL

Nebe mi padá na hlavu, tak se jmenuje 33. komiksové album Asterixe a Obelixe, které vyšlo v pátek nejen francouzsky, ale i v českém překladu Michala Lážňovského. Galští hrdinové, jimž vdechli v roce 1959 život kreslíř Albert Uderzo a spisovatel René Goscinny, tak zažívají nová dobrodružství.

Článek

"Tento díl věnuji bratrovi Brunovi, kterému vděčím za vše. Loni zemřel," svěřil se Uderzo na setkání s novináři v "hlavním městě EU", kde zahájil turné propagující pokračování příběhů populárních postaviček. "Byl to on, kdo mě jako třináctiletého chlapce přesvědčil, abych nabídl své kresby nakladatelům, a díky jemu jsem se začal komiksům věnovat naplno," dodal.

Vzpomenul také na přítele Goscinnyho, se kterým se jako mladík potkal v Paříži a zjistil, že je spojuje víc, než jen práce nad rodícím se komiksem. V roce 1976 vydali poslední společné album Asterix u Belgů. Rok na to Goscinny zemřel. Uderzo se rozhodl provázet oblíbené hrdiny dalšími prostředími. Od té doby vypravil do světa už osmé album. "Člověk může pokračovat jen tehdy, když má novou myšlenku," řekl Uderzo. Vybral si nyní mimozemšťany, kteří pomáhají Galům proti Římanům.

"Otec by byl moc rád, že Asterixova dobrodružství pokračují," řekla dcera jeho dávného spolupracovníka Anne Goscinnyová.

Právě připomínka posledního společného dílu obou autorů přiměla bruselskou radnici vybudovat na náměstí celou galskou vesnici a belgickou poštu vydat příležitostnou známku. Až do 15. ledna 2006 je otevřena výstava věnovaná hrdinům nejen francouzské historie.

Do Bohemie se Asterix nechystá

Maličký Asterix, hromotluk Obelix i jejich pejsek Idefix vedou v roce 50 před naším letopočtem odboj proti římskému impériu. Při obraně poslední svobodné galské vesnice jim pomáhá nadpřirozená moc magické tekutiny dlouhověkého druida Panoramixe. Je to boj vážný i legrační, který je už ve 103 jazycích vnímán jako symbol odporu proti autoritám. V češtině vydalo nakladatelství Egmont 25 dílů.

Uderzovi i Goscinnyho hrdinové se během času zamotali do římských výbojů až do Británie, kde "díky" jim poznali Angličané čaj, dostali se k Normanům, procestovali Hispánii, objevili se i na Korsice. "Ne, za území Germanie se otec nechystá," odpověděla Právu na otázku, zda někdy zamíří do Bohemie, autorova dcera Sylvie Uderzová, která je jeho manažerkou.

"Film byl nádherný," řekl Uderzo o francouzském snímku Asterix a Obelix, který v roce 1999 režíroval Claude Zidi a hrdiny si zahráli Christian Clavier a Gérard Depardieu. Později se v rozhovorech vyjádřil kritičtěji, že jim v ději nepatřila úplně hlavní role i že autoři pozměnili původní děj. V Bruselu také oznámil, že se Asterix objeví na olympijských hrách ve stejnojmenném filmu. S rozpočtem 60 miliónů eur si v něm Caesara zahraje Alain Delon, a řady hvězd rozhojní slavná indická herečka Aišvarja Rájová i americká hvězda akčních filmů Jean-Claude Van Damme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám