Hlavní obsah

Bookerova cena překvapivě za mistrovskou studii smutku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Irský spisovatel John Banville se svým románem The Sea (Moře) se stal překvapivým vítězem letošního ročníku Bookerovy ceny. S temným příběhem o čerstvém vdovci, který se vrací do irského pobřežního městečka, aby zde čelil traumatickým vzpomínkám na jedno léto z dětství, Banville porazil předpokládané favority ceny udělované za nejlepší anglicky psané dílo Juliana Barnese a Kazua Ishigura.

Článek

U literárních expertů i bookmakerů byl devětapadesátiletý Banville outsiderem, sázky na něj byly 7:1. Za největšího favorita byl považován Barnes, nominovaný na ocenění již potřetí, tentokrát s historickým románem Arthur & George o detektivní práci Sira Arthura Conana Doyla, tvůrce slavného Sherlocka Holmese.

Porota však podle svých slov nakonec rozhodovala mezi Banvillovým čtrnáctým románem The Sea a Ishigurovým hororovým příběhem s prvky sci-fi Never Let Me Go (Nikdy mě nenech odejít) o klonování lidí s cílem získat dárce zdravých tělesných orgánů. Předseda poroty John Sutherland, který dal rozhodující hlas ve prospěch Banvilla, uvedl, že výběr byl tentokrát nesmírně obtížný.

"Ve výjimečně těsném závěrečném souboji... se nakonec porotci dohodli, že udělí cenu mistrovské studii zármutku, vzpomínek a lásky The Sea od Johna Banvilla," řekl Sutherland, podle něhož byla úroveň děl nominovaných do užšího výběru letos vůbec nejvyšší v historii Bookerovy ceny.

"Musím poděkovat soudcům, kteří se náhle stali mými nejlepšími přáteli," reagoval na šokující výhru s humorem Banville. Zároveň přiznal, že po své nominaci do užšího výběru kandidátů na Bookerovu cenu v roce 1989 se natolik opil, že si nemohl slavnostní večer vychutnat. "(Tentokrát) jsem daleko méně podroušený," podotkl. Na otázku, jak utratí částku 50 tisíc liber, která je vítězi ceny udělována, nicméně odpověděl, že to bude za "kvalitní díla a silné pití".  

Reklama

Výběr článků

Načítám