Hlavní obsah

Benigni představil film o válce v Iráku

– ŘÍM

Italský herec a režisér Roberto Benigni představil v úterý večer v Římě svůj nový film La Tigre e la Neve (Tygr a sníh), v němž se režisér snaží vyrovnat s válkou v Iráku. Stejně jako v případě jeho předcházejícího filmu Život je krásný, za nějž získal amerického Oscara, jde o hořkou komedii s tragickým podtextem.

Článek

Tygr a sníh je fakticky Beningiho protiválečným manifestem neseným jeho svérázným smyslem pro humor, uvedla agentura AP. "Zatímco některá moderní díla o válkách jsou zaměřena na hlavu, nebo jejich síla spočívá v tom, že jde o dokumenty, můj film je, alespoň si to myslím, zaměřen na srdce. A to je silnější," řekl režisér po projekci.

Zdůraznil, že jeho snahou bylo "pobavit lidi, vyvolat v nich pohnutí... Takový film sice nemůže spasit svět, ale může nás utěšit," dodal. Odmítl, že by šlo o ideologický film, který by měl vynášet soud nad americkými vojáky. Ty označil za "nezaměstnané ozbrojené lidi".

Film je podle Benigniho zaměřen na sílu citu, která je tou nejrevolučnější a nejmocnější silou vůbec - je to síla lásky.

Básník v irácké válce

Benigni tentokrát ztvárnil italského básníka, který odjel do Iráku, aby zachránil svou lásku, ženu svého života. Do země se ale dostal v okamžiku, kdy proti ní zahájili Američané válečné tažení. Při jednom spojeneckém náletu na Bagdád utrpěla zranění i hrdinova láska.

Titulní ženskou roli svěřil režisér své ženě Nicolettě Braschiové. Kromě jiných si ve filmu zahrál i oblíbený francouzský herec Jean Reno.

Válečné scény jako letecké nálety, bombardování, loupení a pouliční přestřelky, naštěstí bez přílišného krveprolévání, výrazně rámují příběh a dokonale navozují atmosféru nynějšího Iráku. Benigni je ovšem nenatáčel tam, ale v Tunisku. Ústřední melodii složil americký zpěvák a muzikant Tom Waits.

Reklama

Výběr článků

Načítám