Hlavní obsah

Příjemné písně Sheryl, Tracy a The Corrs

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová alba zpěvaček Sheryl Crowové, Tracy Chapmanové a skupiny The Corrs mají mnoho společného. Vládnou jim ženské hlasy, jsou proto patřičně jemná, přitom nesmírně příjemná, co se hudebního materiálu na nich týká.

Článek

Američanka Sheryl Crowová je podepsána pod počinem Wildflower (vydal Universal Music) a potvrzuje, že je zosobněním ženského poprocku. Je sladká i útočná, svým hlasem si podmaňuje nejenom cyklisty (její vztah s Lancem Armstrongem je známý), ale také zarostlé divouse či manažery v oblecích. Dobrá hudba taková být musí, unikátní ale je, když jsou písničky snadno zapamatovatelné, přitom ve své atmosféře poměrně skličující.

Výsledným dojmem z celého alba je "rutina". Countryové náznaky v poprocku jsou pro oživení trochu málo a převažující střední tempo svazuje. Dobrá práce, která by jen potřebovala více citové investice.

Tracy Chapman zpívá o válce

Sedmé album Tracy Chapmanové, rodačky z Clevelandu, se od předcházejících neliší. Je to tak v pořádku, ve svých intimních nahrávkách zpívá od začátku své kariéry v roce 1988 o křivdách, diskriminaci a válce. I ona válčí -hudbou. Nevymýšlí si pohádky ani jiné světy, je realistka. Proto je nálada kolekce posmutnělá.

Počin Where You Live (vydal Warner Music) je o Americe. Tracy si na něm pohrává s jejími slabostmi a ptá se: "Co bys udělal, kdybys věděl, že umíráš?" Každá deska s názorem má smysl.

Home (vydal Warner Music), nové album irské čtveřice The Corrs je návratem ke kořenům, u nichž začala před patnácti lety její kariéra. Je blízké jejímu srdci, na pár výjimek vytvořila nové interpretace irských tradicionálů.

Album je eklektickým mixem písniček a instrumentální osobitosti, pojítkem minulosti a současnosti. Část skladeb je interpretována nově a část postaru. Dvě jsou nazpívány v tradiční irštině, všechny jsou pak poklonou národním kulturním kořenům. Co proti takovému pojetí namítat? Snad jen to, že je počin velmi utahaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám