Hlavní obsah

V NoD zazní polský elektrojazz

V rámci podzimního hudebního festivalu Stimul vystoupí 30. září v pražském prostoru NoD vratislavská skupina Robotobibok, pohybující se na pomezí jazzu a elektroniky. Kytaru, vibrafon, trubku, kontrabas a doplňuje analogové syntezátory. Mají hodně blízko Molavaerově přístupu, také využívají prvků drum´n ´bassu. V jejich tvorbě jsou patrné vlivy německých krautrockerů Can a Kraftwerk.

Článek

Značný vliv na naše rozhodnutí používat tyto staré a "nedokonalé" nástroje měl fakt, že jsme milovníci hudby šedesátých a sedmdesátých let, jejího zvuku. A jako inspiraci lze označit i písně skupin Rolling Stones a Beatles, které ačkoliv jsou jednoduché, mají úchvatný a přirozený, plastický zvuk. Proti nim nejsou skupiny jako R.E.M. či Pearl Jam tak zajímavé - jejich zvuk je sice dokonalý, ale "plochý," tvrdí kytarista Maciek Baczyk.

Skupina však nežije v minulosti. "Snažíme se vytěžit ze starých analogových zvuků takový sound, ze kterého bude patrný jejich originální charakter. Ale také se snažíme následovat zvuk nástrojů současných, tedy celý princip hry obracíme naruby" říká Baczyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám