Hlavní obsah

Bono Vox je prý favoritem na Nobelovu cenu za mír

O frontmanovi irské rockové skupiny U2 Bonovi se mluví jako o favoritovi na získání letošní Nobelovy ceny za mír. Norská agentura NTB ve čtvrtek oznámila, že známého hudebníka zařadil mezi tři nejnadějnější kandidáty norský institut pro mírová studia PRIO.

Článek

Šéf institutu Stein Tonnesson tvrdí, že hlavními Bonovými konkurenty v souboji o Nobelovu cenu jsou bývalý finský prezident Martti Ahtisaari a dva američtí politici - americký republikánský senátor Richard Lugar a bývalý demokratický senátor Sam Nunn.

Bono se už několik let angažuje v úsilí o odpuštění dluhů chudým zemím. Ahtisaari na sebe upozornil úspěšným zprostředkováním ukončení občanské války v indonéské provincii Aceh. Nunn a Lugar se podíleli na likvidaci jaderných zbraní v bývalém SSSR.

Mezi kandidáty je i Václav Havel

Mezi 199 oficiálně navrhovanými kandidáty na letošní Nobelovu cenu jsou mimo jiné bývalý český prezident Václav Havel, německý kancléř Gerhard Schröder, bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell, ruský bojovník za lidská práva Sergej Kovaljov či ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Loňskou vítězkou Nobelovy ceny za mír se stala keňská obhájkyně lidských práv a enviromentalistka Wangari Maathai. Zapsala se tak do dějin jako vůbec první africká žena, která toto prestižní ocenění světa získala. Také letošního laureáta  již pětičlenný norský Nobelův výbor zvolil. Jeho jméno však oznámí až v pátek 7. října v Oslu. 

Přehled držitelů Nobelovy ceny za mír za posledních pět let
rokjménozásluhy
2004Wangari MaathaiUdržení rozvoje, demokracie a míru v Keni
2003Shirin EbadiObhajoba lidských práv a demokracie v Iránu
2002Jimmy Carter, jr.Bývalý prezident USA, neúnavná snaha o nalezení mírových řešení mezinárodních konfliktů a rozvoj demokracie
2001OSN, Kofi Annangenerální tajemník OSN
2000Kim Dae Jungdemokracie a lidská práva v jižní Koreji a východní Asii a mír se Severní Koreou

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám