Hlavní obsah

100°C: Mick Jagger je pro nás symbol rock'n'rollu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina z Mariánských Lázní 100°C vydává druhé album Collage. Do povědomí producentů se propracovala přes soutěž talentů Coca-Cola Popstar, kterou loni vyhrála.

Článek

Písničkám na debutu Evergreen jste odňali koncertní dravost. Postupovali jste při nahrávání novinky stejně?

Jakub Johánek (zpěv, kytara): Nám se tehdejší podání skladeb na desce líbilo, ale tentokrát jsme ji chtěli udělat živější. Vše jsme nahrávali živě, nenechali jsme si do ničeho mluvit a k realizaci jsme přizvali lidi, které známe a oni znají nás. O všem rozhodujeme sami, takže když se něco nepovede, nemůžeme to na nikoho házet a naopak.

Nemáte ale pocit, že tím, jak je deska celá roztančená, míří trochu ke stereotypu?

Jakub: To si nemyslíme. Každá věc má jiný zvuk, jinou aranž, hrají tam třeba jiné nástroje. Pojem stereotyp je to poslední, které bych na desce hledal. To, že je deska celá živá, mi přijde dobré. Má alespoň "šťávu". Ubere jen ve skladbách George a Voices. Podle mě je tam spousta poloh.

Jako singl jste si vybrali Jagger's Not Dead (Jagger není mrtvý). Kam tím míříte?

Mojo (baskytara): V šedesátých letech se všechno točilo kolem Rolling Stones, ta písnička by měla být paralela mezi Rolling Stones a námi. Mělo by to vyznít tak, že šedesátky nejsou zapomenuty ani v roce 2005. Když se jim dá nový kabát, mělo by to být hodně moderní.

V čem ještě ta paralela je?

Mojo: Třeba v tom, že Jakub má stejně falešný hlas jako Jagger. A má stejně velkou pusu.

Jakub: Náš bubeník má navíc stejně opožděnou "ránu" jako Charlie Watts ze Stounů. Jagger je pro nás hlavně symbolem rock'n'rollu, o tom ta písnička je.

Pro vaši hudbu by ale mělo být symbolem spíš jamajské reggae, nemyslíte?

Mojo: Bob Marley a Peter Tosh, největší hvězdy reggae, jsou jedna věc. Jagger je rock'n'rollová hvězda. My jsme rock'n'rollová kapela, kterou reggae a dub střízlivě ovlivňují.

Písnička It's A Shock je o vašem rock'n'rollovém životě. Jaký je v podání české kapely?

Radost z hudby

Na druhém albu prokazuje mariánskolázeňská skupina 100°C schopnost vývoje. Obhajuje vítězství v prvním ročníku soutěže Coca-cola Popstar, které jí šanci vydávat alba dalo.

Veškeré "umrtvovací" práce ve studiu šly stranou: prezentuje se stejně živě jako na koncertech. Zpěvák Jakub Johánek zlepšil angličtinu, vlivy reggae a dubu album roztančí a z písniček tryská radost nejen z hudby, ale ze života vůbec.

Skupina ubrala na minimalistických postupech a soustředila se na pestrost (zvukovou i tematickou). Aranžéři navíc mysleli na to, aby při živém provedení bylo možné do skladeb implantovat lákavé taneční pasáže, a tím posluchače vtáhnout do svobodomyslného houpavého světa. Dobrá práce, slušný pokrok.

100°C: Collage

Sony BMG, 46:17

Mojo: Momentálně ho prožíváme úplně nejintenzivněji od dob, kdy jsme vznikli. Všechny koncerty a festivaly jedeme naplno a snažíme se to z pódia dát i divákům. Od chvíle, kdy nastoupíme do dodávky a odjíždíme na koncert, si to až do návratu užíváme. Kdyby s námi cestoval někdo "normální", asi by to pro něho bylo neúnosné. Jednou jsme to zkusili a dotyčný to nevydržel. Vystoupil v první vesnici.

Reklama

Související články

Skupina 100 °C vydává debutové album Evergreen

Skupina 100°C se dočkala debutové desky Evergreen. Natočila ji jako vítěz lošnkého ročníku soutěže Coca-Cola Popstar, díky čemuž také vystupovala na turné před...

Výběr článků

Načítám