Hlavní obsah

Ministr Jandák chce dát šanci krumlovské točně

– ČESKÝ KRUMLOV
Právo, Jiří Falout

Nový ministr kultury Vítězslav Jandák chce udělat vše pro to, aby unikátní otáčivé hlediště zůstalo v barokním parku českokrumlovského zámku minimálně do doby, než se problém s novou točnou vyřeší.

Článek

"Otáčivé hlediště je jediné svého druhu v celém světě a my bychom měli oslavovat jeho výjimečnost, a ne jej rušit," řekl při pátečním rozhovoru s Právem starosta Českého Krumlova František Mikeš (ODS), který se ve čtvrtek osobně setkal s ministrem Jandákem. "Z jednání vyplynulo, že pan ministr by chtěl provoz točny pro kulturní účely o asi pět let prodloužit. Nechal si zároveň pro prodloužení připravit podklady," konstatoval českokrumlovský starosta.

Zatím ale stále platí, že točna má být zbourána po divadelní sezóně v roce 2006. Důvodem je podpis smlouvy mezi městem České Budějovice a památkáři, která byla podmínkou, aby byla točna převedena na město. Smlouva byla podepsána v loňském roce. V roce 2006 hledišti skončí také několikrát prodlužované stavební povolení. Problémem pro rozhodování by mohl být i postoj organizace UNESCO, na jejímž seznamu památek je barokní zahrada zapsána bez točny.

Přesto nové iniciativě Jandáka tleskají České Budějovice, které se podpisem smlouvy zavázaly, že točnu jako její vlastník zbourají. "Vždy jsme od začátku říkali, že optimálním řešením by bylo zachovat točnu v zámeckém parku do doby její životnosti. Teprve potom bychom měli řešit problém, co s otáčkem dál. Uvítám, jestliže obdržím od pana Jandáka dopis, v němž bude stát, že dosáhl toho, že se ruší smlouva, kterou jsme podepsali s památkáři," konstatoval v pátek primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Divadlo ve Stromovce

Připomněl také projekt města postavit nové hlediště v lesoparku Stromovka, tedy na území jihočeské metropole. "To je řešení pro případ, že by točna nemohla stát v zámeckém parku," vysvětlil primátor.

Jednání o dalším osudu točny vyvolal českobudějovický senátor Jiří Pospíšil (ODS), který se v pondělí společně s náměstkem českobudějovického primátora Jurajem Thomou (ODS) vydal za ministrem Jandákem.

"Hlavním důvodem mé cesty na ministerstvo byla hrozba, že po divadelní sezóně v roce 2006 bude přerušena tradice otáčivého hlediště, které se točí v zámecké zahradě od roku 1947. Je velmi jednoduché tradici přerušit, bylo by již ale velmi složité na ni navázat na jiném místě," řekl v pátek na tiskové konferenci senátor Pospíšil. Zdůraznil, že otáčivé hlediště v Českém Krumlově je jedním z pojmů, které přivádějí turisty nejen do Českého Krumlova, ale i do celých jižních Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám