Hlavní obsah

Šifra mistra Leonarda se Vatikánu nelíbí

Právo, Jaroslav Höfer

V Hollywoodu vypukla neviditelná bitva. Příčinou je film, který by měl být největším kasovním trhákem příštího roku. Už jeho románová předloha - Šifra mistra Leonarda od amerického spisovatele Dana Browna - vyvolala bezpočet vědeckých polemik i prostých hádek.

Článek

Ačkoli základní dějová linie napínavého příběhu, podle něhož byl Ježíš Kristus ženatý a nechal po sobě potomka, vyšla na papíře ve čtyřiceti jazycích a v téměř čtyřiceti miliónech výtisků, není zřejmě definitivní a může se změnit.

Firma Sony, která zakoupila práva na zfilmování knihy, se totiž radí s náboženskými experty a organizacemi, co si může dovolit převyprávět divákům v kinech a televizi a co by měla raději vystřihnout.

Román pobouřil římskokatolickou církev, která jej považuje za škodlivý, bezmála svatokrádežný. Natáčení filmu ovšem přijde přinejmenším na 70 miliónů dolarů a kdo z investorů by si chtěl proti sobě popudit tak silné protivníky...

Například konzervativní katolické uskupení Opus Dei už rozhořčením bouchlo pěstí do stolu, že si nepřeje, aby bylo zobrazeno ve stejně nepříznivém světle jako v knize.

"Román zobrazuje Opus Dei zcela nesprávně a byli bychom znepokojeni, kdyby film činil totéž," varoval mluvčí uskupení Brian Finnerty.

Filmuje se v utajení

Tlak vyvíjí i americká Katolická liga. Žádá, aby se autoři filmu od zápletky zcela distancovali a jasně deklarovali, že příběh je pouhá fikce a nic víc. Ukázalo se totiž, že mu mnoho lidí třeba i v silně katolické Latinské Americe věří často víc, než kazatelům.

Intervenoval i samotný Vatikán. Jak informovala televizní stanice CBS, Svatý stolec vyslal jednat o natáčeném filmu jednoho ze svých nejvlivnějších kardinálů. Jak mise dopadla, zůstává utajeno.

Mluvčí Sony odmítají, že by se jejich firma dala ovlivnit protesty a film chystá v naprosté tajnosti. Natáčení je zcela uzavřené před veřejností, nikdo cizí se jej nesmí účastnit. A všichni povolaní zase museli podepsat doložku ke smlouvě, která je zavazuje mlčet.

Studio ovšem naznačilo, že film bude více sledovat napínavý příběh než s ním spojené náboženské úvahy. A proti honičce a hledání vrahů Vatikán jistě protestovat nebude.

Jenomže scenáristé musejí dávat pozor i na to, aby proti sobě neobrátili samotné příznivce románu. Není jich málo a z nich se bude zřejmě rekrutovat většina diváků, až v květnu 2006 přijde film do kin.

Rovněž řada amerických feministických sdružení knihu vítá jako projev odporu proti tomu, že se bible a její Nový zákon orientuje téměř výhradně na mužskou část lidstva.

Do Westminsterského opatství nesměli

Odpor proti natáčení přichází i z jiných stran. Například spisovatel Lewis Perdue žádal zastavit natáčení a obvinil Dana Browna z plagiátorství. Prý mu ukradl myšlenky z jeho dvou knih Dcera Boží a Da Vinciho dědictví. Soud však jeho žalobu odmítl s tím, že podobnost se Šifrou spočívá v myšlenkách, které nelze ochránit ani autorským zákonem.

Méně úspěšná byla snaha filmařů natáčet ve Westminsterském opatství, v katedrále, kde jsou korunováni britští monarchové. Tamní opat, byť protestanti ke knize přistoupili mnohem tolerantněji než katolíci, odmítl román jako teologicky nezdravý a filmaře dovnitř nevpustil.

Naopak Winchesterská katedrála na jihu Anglie a Rosslynská kaple u Edinburghu, stejně jako pařížský Louvre, potřebná povolení ochotně vydaly. Našel se i chrám v Lincolnu, který za milodar ve výši sta tisíc liber zaskočí Westminsterské opatství jako filmový dvojník.

Ostatně Rosslynská kaple ve Skotsku, záhadami ověnčená stavba templářů, kde se má ukrývat Svatý grál, teď čelí doslova invazi zvědavců, kteří si tam přijíždějí ověřit, zda nakonec onen proklínaný Brown alespoň v něčem neměl pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám