Hlavní obsah

Bono Vox, Cave a ženská duše ve filmu

Právo, Michal Procházka (Toronto)
TORONTO

Mezinárodní filmový festival v Torontu uvádí infantilní znělka. Objevují se v ní ruce různé barvy pleti, které se étericky proplétají a "milují". Tahle reklama na porozumění připomíná spíš spot na podporu svědků Jehovových, ještě že samotný festival je mnohem ostřejší. Návštěvou poctil Toronto i zpěvák skupiny U2 Bono Vox, který společně s Nickem Cavem vystupuje v dokumentárním portrétu Leonard Cohen I'm Your Man.

Článek

Cave tu mimo jiné říká, že "Cohen byl tím nejvíce cool člověkem na zeměkouli". Cave také napsal scénář k australskému westernu Proposition (Návrh) Johna Hillcoata. "Chtěl jsem napsat mytický příběh, který by byl jednoduchý, ale plný emocí," říká k tomu.

V příběhu šerifa, který se snaží dostat na šibenici vůdce zločinecké bandy a nabídne ďábelský vyděračský návrh jeho bratrovi, obstál, ale film je trochu příliš maskulinní. Pistolníci v něm vyrážejí do rozpálené prérie, neustále se jim přitom potí čela a zatímco muži řeší spravedlnost, ženy jen tajně poslouchají za dveřmi.

Ještě že jsou tady Francouzi, kteří přicházejí s rafinovanými portréty ženských hrdinek. Strhující obraz mužské i ženské duše vystihl ve snímku Gabrielle režisér Patrice Chéreau, autor kdysi skandálního erotického dramatu Intimacy. Jeho nynější intimní film, uvedený v soutěži v Benátkách, je adaptací novely Josepha Conrada Návrat.

Aristokratický manželský pár žije léta v zajetí konvencí a smrtelného zvyku, když jejich život naruší nenadálý odchod ženy Gabrielle (Isabelle Hupertová), která za sebou doma nechá jen krátký dopis s dvěma větami. Dosud nic netušícího manžela Jeana (Pascal Greggory) ale vnitřně rozvrátí hlavně její hořký návrat, k němuž dojde necelé čtyři hodiny poté. "Film vypráví o vztazích a rozchodech něco, co nebylo předtím nikdy řečeno," myslí si Huppertová. "Gabrielle nutí svého muže, aby se stal svědkem toho, jaký nový svět objevila. Jak chtěla alespoň jednou poznat v životě, co to je milostné vzplanutí, ačkoli to trvalo jen okamžik. Je to pro něho kruté. Bere si jej za komplice, ačkoli ví, že tím nadobro ztratí pouto, jaké je spojuje," dodala Huppertová.

Laurent Cantet představil snímek Vers le sud (Na jih), hořké a jedovatě ironické drama lásky dvou žen k mladému černošskému prostitutovi je adaptací příběhů Danyho Laferriera. Ovšem programově připomíná zároveň citát Susan Sontagové: "Až budu stará, budu za lásku platit mladým chlapcům. Neboť za lásku musíte být připraveni zaplatit jakoukoli cenu."

Reklama

Související články

Toronto představilo násilného Cronenberga

Mezinárodní filmový festival v kanadském Torontu se o víkendu rozjel na plné obrátky. Program je tradičně rozdělen, hlavní sekci tvoří Gala, filmy uváděné...

Výběr článků

Načítám