Hlavní obsah

The Rasmus: Naše nová deska je hlavně o útěku

Právo, Martina Trličíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská kapela The Ramsus vydala již sedmé album Hide From The Sun, na němž je stále věrná stylu melancholické rockové gotiky z let osmdesátých. Eero Heinonen, baskytarista skupiny, v rozhovoru také uvedl, že české publikum na listopadovém koncertu čeká i pár starších hitů.

Článek

Je Finsko dobrá země pro lidi, kteří chtějí dělat rockovou muziku?

Myslím si, že Finsko je celkově dobrá země pro muziku. Určitě máme muzikanty, kteří jsou výborní. Hodně talentovaných lidí je také v oblasti klasické hudby.

V čem mají finské kapely ojedinělý zvuk?

Je tu hodně různých stylů, ale v poslední době to vypadá, že finské kapely, které jsou úspěšné ve světě, hrají tvrdší muziku, rock s melodickými vokály. Mám na mysli třeba Nightwish, HIM, The Rasmus, Stratovarius nebo Children Of Bodom.

V čem se nové album odlišuje od předešlé kolekce Dead Letters?

Je na něm více kytarových riffů. Důraz jsme celkově kladli spíše na kytary, na Dead Letters byly hodně výrazné klávesy. Ale texty jsou svým způsobem podobné, trochu melancholické, možná ještě o něco temnější. Dali jsme tam také dvě pomalejší písničky, balady.

Je na nové desce nějaké jednotící téma, které se vyskytuje ve všech skladbách?

Ano. Naším tématem je útěk od pozornosti veřejnosti, útěk od čehokoli. Proto se jmenuje Hide From The Sun (Skrýt se před sluncem).

Která skladba z nové desky je pro vás nejdůležitější?

V současnosti je má nejoblíbenější písnička Immortal. Mám pocit, že jsme ji nahráli velice přirozeně a její zvuk je hodně procítěný.

V listopadu budete hrát v Praze, chystáte pro české fanoušky nějaké speciální překvapení?

Mrazivá monotónnost

Hide From The Sun je sedmé album finské skupiny The Rasmus. Ta hraje už jedenáctý rok, ovšem na celoevropský úspěch musela čekat do nového tisíciletí.

Vytvořila si image velmi melancholické, zvukově mrazivé severské party, která si libuje v neveselých tématech a hudebně čerpá z rockové gotiky osmdesátek.

Styl ji tak vzal, že není schopna jej inovovat či jinak posunovat kupředu. Pravda, na novince se nebývale prosazuje kytarista Pauliho Rantasalmi, ovšem nálada desky je identická s náladou předešlé a celek se stal monotónním souběhem neměnné atmosféry -té vyzkoušené a úspěšné.

Je to dobře, nebo špatně? Tak i tak, Hide From The Sun ale není třeba po prvních dvou písních poslouchat dál.

The Rasmus: Hide From The Sun

Universal Music, 44:47

jaš, Právo

Je to poprvé, co do Prahy přijedeme, takže zahrajeme i některé starší hity. Během celého turné budeme hrát všechny skladby z nového alba. Součástí koncertu bude také akustická část, kdy budeme hrát tzv. unplugged. To bude myslím velice zajímavé a procítěně zahrané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám