Hlavní obsah

Slámovo Štěstí bude mít premiéru v Torontu

– PRAHA
Novinky,

Nový film Bohdana Slámy Štěstí bude uveden v tuzemských kinech 15. září. Světová premiéra ho však čeká ještě o tři dny dříve na nesoutěžním mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Objeví se i na řadě dalších filmových festivalů. Je prvním tuzemským snímkem, který se po 27 letech dostal po Hře o jablko na festival v New Yorku a zařazen je i do soutěže v San Sebastianu.

Článek

Hlavní postavy ztvárnili Tatiana Vilhelmová, Aňa Geislerová a Pavel Liška, kteří se vedle sebe objevili už před šesti lety Gedeonově Návratu idiota. V autorském snímku Bohdana Slámy se dále objeví Simona Stašová a Bolek Polívka.

Film přináší příběh o vytrácení lidské zodpovědnosti a ztrátě schopnosti komunikovat s druhými. Přináší současně kontrast mezi mizející přírodou a industriální civilizací, proti odlidštěné současnosti staví tradici, k níž patří i víra.

"Svým vrstevníkům nemohu Štěstí doporučit jako film, na kterém se příliš pobaví. Ale prožijí opravdový příběh o opravdovém přátelství a opravdové lásce. A to je pro mě mnohem víc než jakákoliv zábava," řekl Vilhelmová.

Dlouhé natáčení

Film vznikal velmi dlouho, skoro dva roky, což komentovala Vilhelmová slovy: "Strávila jsem v Mostě, kde se film natáčel, hodně času, takže už jsem leckdy skoro nevěděla, jestli jsem Tatiana nebo Monika."

I Aňa Geislerová narážena se smíchem na dlouhé natáčení: "Točilo se dlouho, ale po Želarech jsem měla pocit, že na natáčení musím strávit čtyři roční období. Ale tolik času jsem zase v Mostě nebyla, vždycky jsem tam jela na pár dní."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám