Hlavní obsah

Ordinace v růžové zahradě: klidně brečte, jsme mezi svými

Právo, Eva Zajíčková

Do do úterního večera mohla být Nova v podezření, že její seriál Ordinace v růžové zahradě chce těžit z Dietlovy Nemocnice na kraji města. Jenže Ordinace, v které se mezi několika lékaři honí sestřička Kamila (Linda Rybová), sice využívá divácké záliby v lékařském prostředí, ale profesním seriálem je jen tak trochu. Místo v gynekologické ambulanci se kamera zdržuje v kuchyni u ledničky.

Článek

Věčné otázky "Co bude k večeři?", které tolik popouzejí uštvanou Kamilu, ho totiž charakterizují právě tak dobře, jako její pokus utěšit mladičkou těhotnou pacientku "Klidně brečte, tady jste mezi svými."

Z operačního sálu jsme zahlédli jen dveře, bílé pláště se tu nenaklánějí nad postelemi a nediskutují o diagnózách, neřeší se zavádění moderních medicínských metod, zato ženské drbou v čekárně a vtipkují s šarmantním doktorem Šebkem (Roman Zach) o tom, co dokáže zničit jinak šťastné manželství. A když nakonec dojde i na záchranu těhotné pacientky, která podlehla přání výstředního manžela, aby porodila doma, je dramatičnost akce přímo úměrná pouze tomu, jak rychle a rozrušeně se tu udělují příkazy do telefonu.

Ani Dietlova Nemocnice ani Chicago Hope

A tak je evidentní, že na Barrandově nenatočili nejen další Nemocnici, ale ani český Chicago Hope. Pokud už by se Ordinace podobala některému aktuálnímu medicínskému seriálu, který zná i české publikum, tak vzdáleně snad jen "nekonečné" sestře Stefanii.

V růžové zahradě se taky společně dumá nad trápením pacientů, jenže mnohem důležitější je, co se děje doma, a jednotlivé epizody se nezavršují v konejšivých moralitách. Zato hned po prvním díle je tu už rozehráno na řadu potíží, které jistě zkomplikují většinu ze zbývajících dvaačtyřicet dílů: doktor Šebek s nedávno provdanou Kamilou pracuje už léta, ale neodpustí jí ani o několik minut delší oběd se svou kolegyní a její švagrovou Gitou, natož to, když z roztržitosti ohrozí život jeho pacientky a on potom ztratí odvahu operovat. "Kdoví, jak tohle skončí," napadlo nepochybně všechny divačky, přestože Kamila se po letitém životě svobodné matky konečně spokojeně usadila vedle bývalého milence Davida Prachaře.

Humor seriál oživuje

Přestože seriál vydatně těží z emocemi nabitého prostředí, pro žánr nezbytný sentiment tu naštěstí vyvažuje vcelku s citem dávkovaný humor. A nutno uznat, že se mu tu daří mnohem líp než v nedávném pokusu Novy o komediální seriál On je žena! Zatím se o něj stará hlavně Šebkova matka (Dana Syslová), která neustále pročítá seznamovací inzeráty a dohaduje se se synem, kdo z nich bude mít večer k dispozici společný byt a kdo vyklidí pole.

Ordinace je sice výřečný kus a rozhodně nikam nespěchá, ale dosud se zdá, že nebude unavovat bezradností a prázdným prostorem, ani dráždit očividnou snahou šetřit na výrobě.

Vzhledem k žánru zatím vypadá dokonce nadějně: autoři zřejmě měli jasnou představu, čím ji chtějí mít a jak toho dosáhnout. A to nakonec není zas tak málo, když se donedávna pěstoval seriál výhradně na Kavčích horách, nadto s jinými záměry.

Nova v poslední době systematicky láká k obrazovce ženy a s Ordinací má šanci u nich uspět. Jenže o růžové publikum se bude dělit s Rodinnými pouty na Primě. První díl Ordinace sledovalo 1,457 miliónu diváků, což bylo jen o 30 tisíc víc, než si vybralo Rodinná pouta. [celá zpráva]

Anketa

Jak se vám líbil první díl Ordinace v růžové zahradě?
Byl dobrý
72,6 %
Byl průměrný
5,2 %
Byl slabý
4,1 %
Nemohu posoudit, neviděl(a) jsem ho
18,1 %
Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám