Hlavní obsah

Daria Klimentová: Vždy jsem chtěla tančit v Londýně

Právo, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká tanečnice, fotografka a modelka Daria Klimentová je již devět let členkou Anglického národního baletu. V Česku vystupuje sporadicky, v květnu hostovala v galapředstavení v pražském Národním divadle, v létě pořádá v Praze mezinárodní baletní mistrovské kursy.

Článek

Počátkem této sezóny ji čeká zájezd do Athén a nastudování Čajkovského Spící krasavice.

Změnil se Váš život zásadně narozením Vaší dcery? Jak je možné skloubit Vaší profesionální kariéru s rodinným životem?

Moji dceři, Sabince jsou čtyři roky, mluví anglicky a česky. Bydlí s námi moje maminka a pomáhá mi dceru hlídat i vychovávat. Bez ní bych to rozhodně nemohla zvládnout.

Jak dlouho jste již v angažmá v Anglii? V čem se liší profesní podmínky pro tanečníky v Praze a v Londýně?

Vždy jsem chtěla tančit v Londýně. Soubor je mezinárodní a je založen na klasickém baletním repertoáru. Na hlavní role je pět obsazení a konkurence je mnohem větší. Pracuje se velmi tvrdě a mnohem rychleji než tady. Na nastudování nového baletu stačí tři týdny a pak se tři týdny hraje denně.

Co nového jste teď tančila a co Vás čeká?

S choreografem Derekem Deanem, naším bývalým šéfem, jsme nastudovali Romea a Julii. Hrajeme v Royal Albert Hall. Je tam kulaté jeviště a celá choreografie je tomu přizpůsobena. V souboru je nás šedesát a na tento balet jsme přizvali dalších šedesát tanečníků. Připravili jsme takhle i Labutí jezero. Na začátku sezóny jsem tančila Romea a Julii v Nurejevově choreografii. Jinak každou zimu hrajeme Louskáčka.

V únoru jsem hostovala v Brně v Bajadéře.

Věnujete se ještě modelingu?

Občas, nedávno jsem fotila pro Christian Dior, šaty a šperky. Měla jsem na sobě asi čtyři milióny korun, ale domů jsem si to bohužel vzít nemohla...

Máte ještě čas na fotografování? Vaše letošní výstava fotografií v Národním divadle byla působivá. Co nejraději fotíte?

Fotím to, co mne baví. A to je život tanečníků na jevišti, v zákulisí, ale i v soukromí. Na focení ale nemám tolik času, kolik bych chtěla. Tančím, učím na baletní škole a starám se o Sabinu. Fotím pro náš soubor, každý rok publikuji kalendář Anglického národního baletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám