Hlavní obsah

Výběr Pražského výběru: nadšení vystřídal tlak

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Pražský výběr vydává 2CD Beatová síň slávy. Na prvním disku nazvaném 800 let Pražského výběru je šestnáct jejích nejpopulárnějších písní, které byly pořízeny na čtyřech různých koncertech v letech 1982 - 2004. Skladby Straka v hrsti a Hrály dudy byly vzaty z řadových alb. Písničky vybírali posluchači Radia Beat.

Článek

Na druhém nosiči je záznam koncertu v pražské Lucerně z roku 1999. Pražský výběr tehdy propagoval album Běr, do dnešní doby velmi nedoceněné. Na pódium vstoupil vybaven syntetickými tanečními zvuky a v některých skladbách posílen hosty.

"Dvojalbum je spíše sběratelská záležitost. Týká se lidí, kteří se motají kolem muziky a Výběru. Ale že by mělo zasáhnout někoho jiného, to ne," uznává baskytarista Vilém Čok.

Pražský výběr prodlužuje mezidobí čekání na studiovou novinku. Další kompilace - je jedno, že vydaná za ušlechtilým účelem vstupu do jakési síně slávy - jen nenápaditě "zkracuje" očekávaný signál, zda téměř dva roky trvající návrat skupiny na pódia má smysl.

Poslední řadové studiové album Běr vydal Pražský výběr v roce 1997. Pohrál si na něm s elektronikou a tanečními prvky. Naskočil na módní vlnu a kdyby Michael Kocáb nevykřikoval do světa, jak je progresívní, bylo to docela kultivované. I koncert z Lucerny na druhém disku výběrového 2CD potvrzuje, že moderní háv skupině svědčí.

Nabízí navíc srovnání - největší plus kolekce. Jestliže staré skladby zní syrově, přirozeně a příjemně archaicky, druhý nosič dokumentuje obrovský posun nikoli ve tvaru tvorby, ale především ve zvuku i atmosféře. Navíc posun koncertní, vždyť většina písní z prvních let skupiny byla rovněž pořízena na pódiích.

Léta dopadající na členy skupiny jejich talenty nepokřivila. Měli-li v osmdesátých letech nadšení, píli a chuť, mají na čerstvějším, nicméně šest let starém záznamu především nápadný tlak. Takový, který vzniká ze zkušeností a ujištění se, že možnosti českých muzikantů sahají k určitým mezím.

Ti z Pražského výběru je znají, proto se mohou neustále vracet a vzpomínat.

Pražský výběr: Beatová síň slávy

Sony BMG, 77:48 a 63:38

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám