Hlavní obsah

Zemřel hlasatel Richard Honzovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejznámější televizní hlasatel šedesátých let Richard Honzovič ve čtvrtek v Praze náhle zemřel. ČTK to oznámila jeho dcera Renata Volfová. Honzovič, který se narodil 17. března 1934, začínal s Kamilou Moučkovou jako hlasatel Televizních novin a dalších zpravodajských pořadů.

Článek

V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání, později nesměl na obrazovku a byl z Československé televize propuštěn. Po listopadu 1989 se mohl opět objevovat na obrazovce, věnoval se dabingu a zpravodajství. Uváděl zpravodajský týdeník Objektiv, potom pořad Trh, obchod, finance a večerní zprávy. Dlouho však v televizi nezůstal.

"Cítil jsem ale, že už to není ono," komentoval později svůj návrat k práci "mimo obraz". Objevoval se pak v pořadech Filmopolis, Česká soda, Čtvrtníček, Šteindler, Vávra a spol., Milníky dvacátého století, Královské rodiny a Pozoruhodné století.

Po celou svou kariéru spolupracoval s filmem, namluvil spoustu komentářů k zahraničním dokumentárním seriálům. Jeho koníčkem byla technika a elektronika. Proto tak rád namlouval texty k dokumentům o lodích, letadlech či vrtulnících. Měl rád přírodu, s oblibou komentoval snímky, kde si ji bylo možno prohlédnout nejen zblízka, ale i zevnitř. Jeho typický hlas zněl v 70. a 80. letech i ze zpravodajských týdeníků v kinech.

Začínal ale v rozhlasu, kam nastoupil v roce 1952, o rok později četl první filmový komentář na Barrandově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám