Hlavní obsah

Osbourneovi vyhodili Iron Maiden z Ozzfestu

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní rockový festival Ozzfest přinesl ve své americké části na sklonku srpna velký skandál. Na pódiu v San Bernardinu se do sebe pustili členové britské skupiny Iron Maiden a Sharon Osbourneová, manželka Ozzyho a spolupořadatelka celé koncertní série.

Článek

Zkušení Iron Maiden vystoupili jako hosté festivalu v San Bernardinu 20. srpna a koncert se jim podle očitých svědků povedl. Jeden z místních novinářů napsal: "Přestože skupina zahrála výborně, od samotného začátku vystoupení na ni někdo útočil. Jakmile vlezla na scénu, nejméně třikrát byly problémy s elektrickým napětím a celou dobu po ní někdo něco házel, například led, umělohmotné lahve nebo vajíčka. Zpěváka Bruce Dickinsona někdo dokonce poplival!"

Bruce provokoval diváky

Zpěvák Dickinson atak na svou nervovou soustavu nevydržel a mezi dvěma písničkami prohlásil, ať každý, kdo přišel na koncert Iron Maiden, zpřeráží hnáty těm, kteří po kapele neustále něco vrhají.

Odplata přišla záhy: jakmile padla tato slova, začal konferenciér Ozzfestu vstupovat Dickinsonovi do promluv a neustále skandoval jméno Ozzyho Osbourna, duchovního otce festivalu. Když Iron Maiden odešli z pódia, k překvapení všech ho obsadila Sharon Osbourneová a na celý incident velmi plynule navázala. "Přestože tady došlo k nějakým útokům na Iron Maiden, nedává to zpěvákovi právo na nás útočit," řekla, a jak je jejím zvykem, zasypala milého Dickinsona několika peprnými vulgarismy. O několik minut později byly z oficiálních stránek festivalu odstraněny dvě fotky Bruce Dickinsona s odůvodněním, že udělal Ozzfestu velkou ostudu a nemá nárok být s ním spojován. Navíc bylo oznámeno, že koncert v San Bernardinu byl poslední s Iron Maiden. Nahradili je pohrobci Guns ´N Roses Velvet Revolver.

Osbournová si stěžovala na Dickinsona

Sharon Osbournová vydala následující den speciální prohlášení, ve kterém potvrdila, že Iron Maiden byli na festival pozváni, protože je považovala za dobré muzikanty, kteří navíc delší dobu nekoncertovali ve Spojených státech.

Dále napsala: "Bruce Dickinson od první chvíle zesměšňoval zásluhy mého muže Ozzyho Osbourna. Tvrdil, že nepotřebuje nějakou reality show, aby na sebe poutal pozornost (narážel tím na pořad Osbourneovi, který donedávna vysílal hudební kanál MTV, pozn. aut.) a že Iron Maiden není kapela, která by se vracela po letech (čímž narážel na Black Sabbath, hlavní hvězdu celého festivalu, kteří po dlouhé době začali vystupovat s Ozzym, svým prvním zpěvákem, pozn. aut.)."

Sharon zesměšnila kapelu

Dickinsonovi měla rovněž za zlé, že se při setech Iron Maiden na pódiu objevovala britská vlajka, přičemž přece američtí vojáci rovněž válčí za svobodu. V tomto ohledu ovšem kapku přestřelila, Britové prostě připomněli, odkud pocházejí. Vlajka jejich země se při koncertech objevuje v rukou zpěváka Dickinsona běžně. Politiky v tom mnoho nebylo.

"Mohu prohlásit, že tým kolem kapely je velmi profesionální, ale ten malý člověk to všechno zničil. Skupiny, které narušují ideu Ozzfestu, na akci prostě nepatří. Měly by hrát na nějakém letním heavymetalovém kempu. Dickinson je pičus," uzavřela dáma svůj názor vpravdě monumentálně. Později dodala, že baskytarista Iron Maiden, Steve Harris, se osobně Ozzy Osbournovi omluvil. Řekl prý, že se za svého zpěváka stydí.

Iron Maiden jsou uraženi

Za Iron Maiden oficiálně reagoval manažer Ron Smalwood. "Během třiceti let mého působení na hudební scéně jsem ještě nikdy nezažil nic tak neprofesionálního. Intenzita náhod a útoků na Iron Maiden mě dovedla k domněnce, že to bylo všechno naplánované a zkoordinované. To, co se dělo, bylo nebezpečné a odporné."

Přestože nesdělil konkrétní jméno, napsal, že ví, kdo za atmosférou kolem vystoupení jeho skupiny stojí.

"Ti, kteří na koncertu byli a fandili nám, nebo jen tak přihlíželi, se museli stydět. Mám pocit, že se pro jistotu z bezpečnostních důvodů nikdy nepůjdou na žádný náš další koncert podívat. Kdybych jako manažer měl nějaký problém s kapelou, která hraje na mé akci, sedl bych a promluvil s jejím manažerem. Nečekal bych na konec turné, abych skupinu přímo na pódiu zesměšnil," uzavřel Smalwood.

Incident pravděpodobně nebude mít další dohru. Je však jasné, že Iron Maiden a Ozzy Osbourne dlouho na společné akci nevystoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám